Yeni Müfredat Taslağı Hakkında Toplantı

Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yöneticileri, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca, Derecik İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile ildeki tüm resmi / özel okul ve kurum müdürleri katıldı.

Uzun Soluklu Bir Çalışmanın Ürünü

Müdür Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek yeni müfredatın gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacağını ifade etti.

Müfredatın Özellikleri

Müdür Yılmaz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temelini, becerilerin geliştirilmesi oluşturduğunu ve bu modelde beceriler, zihinsel, sosyal-duygusal, fiziksel ve ahlaki boyutları içeren bütüncül bir yapıda ele alındığını vurguladı. Modelin öğrenci profili, beceriler çerçevesi, erdem-değer-eylem modeli, sistem okuryazarlığı, alana ait bilgi kümeleri bileşenlerinden oluşan bütüncül bir model olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz, yeni müfredat programının bazı önemli özellikleri şöyle sıraladı:

  1. Karmaşık ve soyut fikirleri eyleme dönüştürme becerilerinin geliştirilmesi
  2. Derse özgü bilgi ve becerilerin kazandırılması
  3. Sistem okuryazarlığının geliştirilmesi
  4. Alana ait bilgi kümelerinin öğrenilmesi
  5. Bütüncül bir öğrenme anlayışının benimsenmesi

Ahlaklı, Erdemli ve Bilge Nesiller Yetiştirmeyi Hedefleyen Bir Müfredat

Müdür Yılmaz şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’in liderliğindeki müfredat hazırlık sürecinde, çok uzun görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi.

Vali Yardımcısı Buğra Karadağ'dan Köy Ziyaretleri Vali Yardımcısı Buğra Karadağ'dan Köy Ziyaretleri

Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve bu veriler sistematik hâle getirildi. Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi.

Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı. Müfredat değişikliği ile ilgili hususlar, il genelinde, hızlı bir şekilde bilgilendirmeler yapılarak yayılmalı, bu yüzden, burada sunacağımız bilgileri aynı önemle alıp, okullarımızda yapacağınız toplantılarda, öğretmenlerimizle paylaşmanızı istiyoruz.

Lakin, geçmişten geleceğe köprü kurarak sadece medeniyete uyum sağlayan değil, medeniyet kurucusu ve geliştiricisi, ahlaklı, erdemli ve bilge nesiller yetiştirmeyi hedefleyen bu yeni müfredat uygulamalarının takipçileri sizler olacaksınız,” diyerek müfredat değişikliği konusunda eğitim almış il formatörlerinin; alan bazında dağılarak, tüm öğretmenlere yeni müfredatı detaylarıyla anlatacaklarını ve ildeki tüm veli ve öğrencilere tanıtımlarının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Tedbirler Üzerinde Duruldu

Toplantıda ayrıca Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) ilişkin alınan ve alınması gereken tedbirler üzerinde de duruldu.