- Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 25 yıldır İmralı Adası’nda bulunan F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan ve 32 aydır kendisinden hiçbir şekilde haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dikkat çekti.

‘ADALET, HUKUK YOK’

Öcalan, bu duruma işaret ederek, “Bu Parlamentonun Anayasa, Yargıtay ve diğer adaleti ilgilendiren hiçbir hukuk mercisinden bahsetme hakkı yoktur. Eğer bu ülkenin kendi yasaları varsa Sayın Başkan, bunun bizim için de geçerli olması gerekiyor. Bizim bunu kabul etme durumumuz yoktur. Ama bu ülkede hukuk yok. Bu ülkede adalet yok. Siz de biliyorsunuz, biz birçok noktada ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Düşman hukuku öyle bir seviyeye gelmiş ki hukuku tümden askıya almış” dedi.

‘HUKUK VARSA KAPILARI AÇARSINIZ’

Ankara Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kışanak Seçim Çalışmalarına Başladı Ankara Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kışanak Seçim Çalışmalarına Başladı

Buna karşı mücadele edeceklerini belirten Öcalan, “Ama biz mücadele edeceğiz. Bu meseleyi her yerde söyleyeceğiz. Sizin ulusal ve uluslararası hukuktan bahsetmeye hakkınız yoktur. Bu ülkenin her tarafından hukuksuzluk, kanunsuzluk akıyor. Bu ülkede her zaman ayrımcılık vardır. Bu ülkede Kürtlere de Alevilere de ayrımcılık hâlen devam ediyor ama biz demokratik siyasette ısrar edeceğiz. Bu alanı kimseye bırakmayacağız, biz bu Parlamento’dayız. Yüz yıl önce nasıl haksızlık, hukuksuzluk uygulanıyordu bu halka şimdi de uygulanıyor? Ama biz bu Parlamento’da Kürt düşmanlığı, Kürt karşıtlığı politikalarını oy birliğiyle çıkmaması için burada mücadelemizi yürüteceğiz. Kendi hukukunuza, Anayasa’nıza zerreyimiskal kadar saygınız varsa İmralı’nın kapılarını açarsınız, ailesi olarak ziyaretlerine gideriz” diye konuştu.

'SENİN MERHAMETİNE Mİ KALMIŞ'

Öcalan, konuşmasını bitirdiği sırada İYİ Partili Yüksel Arslan, “Sen bu Meclise giremezsin!” dedi. Öcalan, Arslan’a, “Halkın oylarıyla ben bu Meclise girdim. Urfa’nın 250 binin oyuyla girdim. Senin sayende mi girdim, senin merhametine mi kalmış, halk gönderdi bizi buraya” diyerek, tepki gösterdi. Arslan, Öcalan’a, “Çok konuşma” şeklinde tehdit etti. HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Arslan’a, “Haddini bil be!” Öcalan ise, “Kabadayı mısın?” şeklinde tepki gösterdi.

TERÖRİST SENSİN’

Devamında konuşan Beştaş, “İmralı Adası bu ülkenin cezaevi değil mi? Ceza İnfaz Kanununa tabi değil mi? Ceza almış diye insanları ailesiyle, avukatlarıyla görüştürmemek hukuk devleti değilim, ben kabile devletiyim, ben çete yöntemleriyle bu ülkeyi yönetiyorum demektir. Eğer hukuka burada uyulmayacaksa, uyulmasını istemeyeceksek nerede isteyeceğiz?” sözlerini kullandı. Beştaş devamında HEDEP’li Milletvekillerinin yurt dışına çıkamamasına değindi. Bu sırada AKP’li İsmail Erdem, “Terör seviciliği” ifadesini kullandı. Beştaş, şu şekilde tepki gösterdi: “Terörist senin babandır! Sensin! Tamam mı? Bize terörist diyenlerin alnını karışlarım. Terörist sizsiniz! Kim ‘Terörist’ diyorsa onlar teröristtir. Oradan ‘terörist’ diyeceksiniz, biz dinleyeceğiz öyle mi? Dinleyeceksin kuzu kuzu. Terör sevici de kendileridir. Onlar seviyor terörü. Terör üzerinden beka devşiriyorsunuz.”