GÜNDEM

ABD'den Türkiye'ye Gezi Davası uyarısı: Kavala ve tüm diğer sanıklar serbest bırakılmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gezi Davası'nda verilen hapis cezalarının onanmasının ardından Ankara'ya tepki gösterdi. Yazılı açıklamada, ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarına dikkat çekildi.

Abone Ol

Gezi Davası'nda iş insanı Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer yedi sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasına ABD'den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, Ankara'ya insan hakları ve hukukun üstünlüğü uyarısında bulunularak, Kavala'nın hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uyarınca serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"ABD Türkiye’deki mahkemenin Osman Kavala hakkındaki kararı onamasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duymaktadır. Daha önce de söylediğimiz gibi, Kavala'nın haksız biçimde mahkum edilmesi insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ile uyuşmamaktadır. Türkiye'ye, hem Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uyarınca, hem de keyfi biçimde tutuklanan tüm diğer kişilerin serbest bırakılması yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini intikam korkusu duymaksızın kullanmayı hak ediyor."

NE OLMUŞTU?

Gezi davası'nda Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye verilen 18'er yıl hapis cezaları, İstanbul Bölge Adliye mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından dün onanmıştı. Kararda temyiz yolunun açık olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)