Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde tedavi olmak isteyen Fatma Sümeli, Türkçe bilmediği için tedavi edilmedi. Sümeli işitme sorunu yaşadığı için 17 Eylül'de hastaneye gitti. Ancak Sümeli’nin Türkçe bilmemesi nedeniyle “Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)” testi yapılamadı.

Muayeneyi gerçekleştiren doktor, test için hazırlanan evraka “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” şeklinde not düştü. Doktor, Sümeli'nin farklı bir hastaneye götürülmesini tavsiye etti.

BAŞKA KENTE YÖNLENDİRDİ

Annesinin kulağında yaşanan bir sorundan kaynaklı hastaneye gittiklerini aktaran Abbas Sümeli, “Annemin kulağında duyma yetisi olmadığı için hastaneye gittik. Hastaneye gittiğimizde kulak testi yaptırdık. Burada bir cihaza tutular. Ardından annem doktora göründü. Amed veya Êlih’e gitmemizi istediler. Verdiği kâğıda baktığımızda ‘Hasta Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi’  yazıyordu. Orada tercüme edebilirdik ancak tercüme talepleri olmadı. Ancak burada direk başka yere götürmemizi istediler. Orda Kürtçe bilenler de vardı. Biz de vardık ancak başka kente gitmemiz istendi” dedi.

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ

Annesinin Türkçe bilmediğini anadilde sağlık talebinde bulunduğu için tedavisinin yapılmadığını belirten Sümeli, “Kente halkının büyük bir kısmı Kürt, hastaneye gelenlerin çoğu Türkçe bilmiyor. Bunun böyle olmaması gerekiyor. Anadilimizde sağlık talebinde bulunduğumuzda bunu diyorduk. Anadilimizde sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük” diye konuştu.

Doktor hakkında Sağlık Bakanlığı’na şikâyette bulunduklarını dile getiren Sümeli, tedaviye erişim hakkının engellendiğini ifade etti. 

Tutsaklar da aileleri de tecritte Tutsaklar da aileleri de tecritte

SRT TESTİNE DAİR

SRT testine dair: Hastanın saf ses ortalamasının (SSO) 10dB -15dB üstünde 3 heceli altı kelime verilir. Hasta hepsini doğru olarak tekrarlarsa 5dB şiddet azaltılır ve yeniden 3 heceli başka bir kelime listesi verilir. Bunu da doğru tekrarlarsa 5dB azaltılarak sürdürülür.