İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde yer Abdulhalim Kırtay, 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu. 1993’te Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde gözaltına alınan Kırtay, ardından çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılandı, hakkında “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla 36 yıl hapis cezası verildi. Cezasının dörtte üçü olan 30 yılını bitiren Kırtay, bulunduğu Balıkesir Burhaniye T Tipi’nden tahliye edildi. Cezaevi önünde Kırtay'ı Yalova'da yaşayan akrabaları karşıladı.

Kırtay’ın, cezevinden çıkarken sağlık sorunlarının ileri derece ağırlaştığı için ayakta dahi durumayacak noktada olduğu gözlemlendi.

BİRÇOK HASTALIKLA MÜCADELE ETTİ

Rojin Kabaiş'in Babası: "Yurt İdaresi Kızımın Arkadaşını Susturuyor" Rojin Kabaiş'in Babası: "Yurt İdaresi Kızımın Arkadaşını Susturuyor"

Kırtay, cezaevi süresi boyunca 3 defa fıtık ameliyatının yanı sıra ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, ve hemoroit hastalıklarıyla mücadele etti. Kırtay cezaevinde kaldığı süre boyunca birçok ildeki cezaevinde kaldı.

TAHLİYESİ İÇİN DEFALARCA ÇAĞRI YAPILDI

Ağır hasta tutuklu Kırtay en son Kasım 2022’ de İzmir Menemen Devlet Hastanesi’nde tedavi görmüş, durumunun ağır olduğu bildirilmesine ve refakatçi istenmiş olmasına rağmen Kırtay tedavi gördüğü dört gün boyunca elleri kelepçeli olarak yatırılmış, kötü muameleye maruz bırakılmıştı.


'KONUŞAMAZ HALE GELMİŞ'

Kırtay’ın kızı Herdem Merwanî, babasının tahliye olacağını cezaevinde bulunan tutuklu arkadaşının telefonda ailesini aramasıyla öğrendiklerini söyleyerek, şunları anlattı:

“İstanbul ve Yalova’da yaşayan akrabalarımız babamı karşılamaya gitti. 30 yılın ardından babamın tahliye olma haberi bizim için sanki bir rüya gibidir. 30 yıl az bir süre değil. İnanın bu bir insan ömrü kadardır. Babam tutuklandığında biz küçücük çocuktuk. Mutluluğumuzu yaşayamıyoruz çünkü babam bizden uzak ona sarılamıyoruz sadece kısa bir telefon görüşmesi yapabildik. Çünkü babam hasta konuşacak durumda da değil. Bir yandan mutluyum bir yandan da üzüntülüyüm. Hasta tutuklular ailelerine yakın bir cezaevinde olması gerekir.” (MA)