Gülen yapılanmasının medya ayağına ilişkin "darbe çağrışımı" davasında, haklarında verilen hüküm ikinci kez bozulan Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Yakup Şimşek ve Fevzi Yazıcı'nın yeniden yargılanmasına başlandı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek ve Fevzi Yazıcı ile sanık avukatları katıldı.
Yargıtay'ın bozma ilamının okunmasının ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, karara uyulmasını istedi.
RELATED VİDEO
YURT DIŞI YASAKLARI DEVAM EDECEK
Sanık sıfatıyla mahkemede bulunan Nazlı Ilıcak, çalıştığı kurumlarda yazdığı yazıların terör faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını ve beraatını istedi.
Diğer sanıklar Şimşek ve Yazıcı da beraat talebinde bulunurken, sanık Ahmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu müvekkilinin dosyasının ayrılmasını, duruşmalara katılma zorunluluğunun kaldırılmasını ve kardeşi Mehmet Altan gibi beraatına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıklar Yazıcı ve Şimşek'in kapatılan Bank Asya'daki hesap hareketlerine ilişkin bilirkişi incelemesi yapılmasına ve tüm sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti.
Bir sonraki duruşmada tanık dinlenilmesine devam edilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
ALTAN 2021'DE TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü 14 Nisan 2021'de bozmuştu. Altan hakkındaki kararın ardından tahliye edilmişti.
Ilıcak'ın avukatı Kemal Ertuğ Derin ise BBC Türkçe'ye verdiği demeçte, gerekçeli kararı görmeden bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirterek, "Haber ajanslarında Türk Ceza Kanunu'nun 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle kararın bozulduğu yazıyor. Bu nedenle tam istediğimiz bir sonuç değil gibi duruyor" demişti.
HUKUKİ SÜREÇ
Gazeteci Ahmet Altan ve kardeşi yazar Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak, 15 Temmuz darbe girişimini 'önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yaptıkları' iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.
Mahkeme 16 Şubat 2018'de tüm sanıkları 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun 309/1. maddesi uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, kararı hukuka uygun buldu. Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderildi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019'da yerel mahkemenin kararını bozdu.
Mehmet Altan'ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın ise 'Anayasa'yı ihlal' yerine 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek' suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi.
Mehmet Altan, davada tutuksuz yargılanıyordu.
Sanıklar, 8 Ekim 2019'da yeniden yargılama için İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Altan hakkında ise beraat kararı verdi.
Davanın, 4 Kasım 2019'da görülen duruşmasında Ahmet Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a da 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Mahkeme heyeti, Ahmet Altan ve Ilıcak'ın cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi. Karar ardından Ilıcak ve Ahmet Altan o gün akşam saatlerinde tahliye edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ahmet Altan hakkındaki tahliye kararına 6 Kasım 2019'da itiraz etti ve itirazı değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan'ın tahliye edilmesine yönelik kararı kaldırdı. Bunun ardından Altan 12 Kasım 2019'da yeniden gözaltına alındı.
Mehmet ve Ahmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce katıldıkları bir televizyon programında, 'darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulunmak' gerekçesiyle 10 Eylül 2016'da gözaltına alınmışlardı.
Nazlı Ilıcak ise 30 Temmuz 2016'da tutuklanmıştı.