Türk Tabipler Birliği (TBB) ve 14 sağlık meslek örgütünün çağrısıyla başlatılan 3 gün sürecek iş bırakma eylemi, Türkiye'nin dört bir yanında yoğun katılım ile devam ediyor. Aile hekimleri, yönetmeliğin iptal edilmesini talep ediyor ve bu konuda adım atılmadığı takdirde eylemlerini uzatma uyarısı yapıyor.

Eylemler, Aile Sağlık Merkezleri'nde (ASM) hizmet aksaklıklarına yol açarken, il sağlık müdürlükleri önünde yapılan açıklamalarla, yönetmeliğin getirdiği zorlayıcı düzenlemelere karşı kararlılık vurgulandı. Aile hekimleri, yönetmeliğin halk sağlığını olumsuz etkilediği ve sağlık emekçilerinin çalışma şartlarını ağırlaştırdığı gerekçesiyle itirazlarını sürdürüyor.

Mersin’de 'Eziyet Yönetmeliği' Protestosu

Mersin'de, Aile Hekimleri ve sağlık emekçileri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. “Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır” pankartları ile yapılan açıklamalarda, Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek yönetmeliğin geri çekilmesini talep etti. Çalış, “Bu yönetmelik, halkın ve sağlık emekçilerinin haklarına hiçbir katkı sağlamayacak. Kamusal sağlık hizmetinin güçlendirilmesi için taleplerimiz karşılanmalıdır” dedi. Sağlık çalışanlarının iş yükü artarken, yeterli donanım ve güvenceli istihdam sağlanmadığını vurgulayan Çalış, eylemi uzatma tehdidinde bulundu.

Adana ve Hatay’da Kararlı Eylemler

Adana'da da aynı pankartlarla yapılan açıklamalarda, Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, yönetmeliğin geri çekilmediği sürece eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. “Bize dayatılan bu yönetmelik kabul edilemez. Bu yönetmeliği geri çekip bizimle masaya oturuncaya kadar geri adım atmayacağız” dedi.

Hatay'da ise sağlık örgütleri ortak bir açıklama yaparak, eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Yöneticisi Sibel Canbolat, “Taleplerimiz karşılanmadıkça eylemlerimiz devam edecektir” dedi.

İzmir'de 'Eziyet Yönetmeliği'ne Karşı Güçlü Tepki

İzmir’de sağlık emekçileri, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çelik'in öncülüğünde, “Eziyet yönetmenliği varsa biz yokuz” diyerek büyük bir protesto gerçekleştirdi. Çelik, "Birinci basamağı daha fazla tüketmeye izin vermeyeceğiz. Bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diyerek kararlılıklarını dile getirdi.

690X390Cc Ada 05 11 2024 Adanasaglik Aciklama1 860X505

Şırnex ve Eskişehir’de Şiddet ve İstifalar Endişesi

Şırnex'te yapılan açıklamalarda, sağlık emekçileri, yönetmeliğin geri çekilmesi için mücadele edeceklerini belirtti. SES Şirnex Şube Eşbaşkanı Samet Kaya, “Hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Eskişehir'de de benzer bir atmosfer hakimdi. Eskişehir Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, Sağlık Bakanlığı’nın hatalarını düzelterek çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Aksaray, yönetmeliğin sağlık çalışanları ve hastalar arasında gerilime yol açtığını belirterek, "Bu yönetmelik hekim bağımsızlığını zedeliyor ve şiddete zemin hazırlıyor" ifadelerini kullandı.

Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne Tepkiler Devam Ediyor

Aile hekimleri, 3 gün süren iş bırakma eylemi sırasında yönetmeliğin sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü, hekimlerin bağımsızlıklarını kısıtladığı ve çalışanları zor duruma soktuğu gibi birçok sebeple karşı çıkıyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, sağlık merkezlerinin kamuya ait olması, ve kadrolu ve güvenceli istihdam gibi taleplerle eylemlerini sürdüren sağlık çalışanları, halk sağlığını tehdit eden bu yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istiyor.

TBMM'ye Sunulan Dokunulmazlık Tezkere Dosyaları, Karma Komisyona Havale Edildi TBMM'ye Sunulan Dokunulmazlık Tezkere Dosyaları, Karma Komisyona Havale Edildi

Yönetmelik, özellikle birinci basamağı hedef alan düzenlemeler ve iş yükü arttırıcı etkileriyle büyük tepki çekmeye devam ederken, bu eylemler sağlık emekçilerinin mücadele kararlılığını gözler önüne seriyor. Aile hekimlerinin talepleri karşılanmazsa, eylemlerin büyümesi ve süresinin uzaması bekleniyor.