GÜNDEM

AYM ‘seçim hakimleri’ düzenlemesinin iptal istemini reddetti

Anayasa Mahkemesi, seçim kurullarının belirlenmesine ilişkin düzenlemenin iptal istemini reddetti. Düzenleme AKP'nin kendi seçim hakimlerini belirleyeceği eleştirilerine neden olmuştu.

Abone Ol

İl ve ilçe seçim kurulu başkanları ile bu kurulda görevli seçim hakimlerinin belirlenmesine ilişkin düzenlemeye yapılan itiraz kabul edilmedi.

Geçen yıl mart ayında Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’da değişikler yapılmıştı. Muhalefet partileri bu düzenlemeye, “AKP’nin kendi seçim hakimlerini belirlemesi” diyerek tepki göstermiş ve CHP Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapmıştı.

Değişiklikle, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarının en kıdemli hakimler yerine birinci sınıfa ayrılmış veya birinci sınıfa ayrılma niteliği taşıyan hakimler arasından kura ile belirlenmesi kuralı getirilmişti.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusunu oybirliğiyle reddetti. Yüksek Mahkeme, il seçim kurulu başkan ve üyelerinin “kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hâkimler arasından” seçilmesinde Anayasa’ya aykırılık bulunmadığına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında aynı şekilde ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış veya bu niteliği taşıyan hakimler arasından kura ile belirlenmesinin de Anayasa’ya uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme bu iki kritik kararı oybirliğiyle aldı.

Mahkeme, “İl seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları, bu maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde belirlenmesi”ni içeren düzenlemenin iptali istemini ise oy çokluğuyla reddetti. Mahkeme bu kararını ise aralarında Başkan Zühdü Arslan’ın da bulunduğu beş üyenin karşı oyuyla aldı. (Kısa Dalga)