GÜNDEM

Bir ilk: AP Türkiye Raportörü Amor, Silivri'de Kavala'yla görüştü

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Osman Kavala'yla görüşmesine izin verilen ilk AP üyesi oldu. Amor, görüşmeyi işbirliği olarak yorumladı ve "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olmasını umuyorum" dedi.

Abone Ol

- Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan iş insanı Osman Kavala'yı Marmara (Silivri) Cezaevi’nde ziyaret etti. Amor, Kavala'yla görüşülmesine izin verilen ilk Avrupa Parlamentosu üyesi oldu.

Görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabı X'ten bir açıklama yapan Amor, Adalet Bakanlığı be Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür etti ve şu ifadeleri kullandı:

“Osman Kavala ile Silivri Cezaevi’nde görüştüm. Ne kadar dikkat çekici bir insan. Bu görüşmeyi kolaylaştırdıkları için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür etmek istiyorum. Bu iş birliğinin, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye'ye ilişkin son Ortak Tebliği bağlamında Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olmasını umuyorum.”

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Nacho Sánchez Amor, ayrıca Türkiye’deki hak ihlallerine dair izlenimlerini Türkiye Gazeteciler Sendikası Akademi’de (TGS) düzenlenen toplantıda paylaştı.

Amor; İş insanı Osman Kavala ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararların Türkiye’de uygulanmamasına dönük süreçte Avrupa Konseyi’nin 'derhal serbest bırakılmalıdır' yönündeki çağrıları olduğunu hatırlattı.

Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın "AİHM kararlarına rağmen tahliye edilmeyen Demirtaş ve Kavala konusu Avrupa Birliği sürecinde nasıl değerlendirilecek? Bir yaptırım ön görüyor musunuz, bunun AB’ye yansımaları ne olur?" sorusuna Amor şu yanıtı verdi:

“Bu konu yaptırımlar meselesi tamamen. Avrupa Konseyi meselesi, bizden ayrı bir kurum, biz Avrupa Birliği’yiz. Kavala ve Demirtaş konusunda hem konseyin alacağı karar hem de Türkiye’nin alacağı kararlar bizim açımızdan izlenmesi ve takip edilmesi gerekli bir konu. Eğer Avrupa Konseyi Türkiye’ye bir yaptırım kararı alırsa, biz bunun siyasi arenadaki yansımalarına bakacağız. Bundan kastım şu; Türkiye’nin bu konuyla ilgili hukuki düzenlemelere riayet etmeye yönelik samimiyetini ölçmek için analiz etmeye çalışırız. Bizim hukuki olarak bir yaptırım uygulama hakkımız yok."