Milletvekilliğinin düşürülmesi işlemi Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından 'yok hükmünde' sayılmasına karşın cezaevinde tutulan Gezi Davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğu ortaya çıktı.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin kendisine ilişkin ilk hak ihlâli kararının Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce uygulanmaması üzerine, avukatları aracılığıyla AİHM'e başvuruda bulundu. Kamuoyuna açıklanmayan bu başvuruya ilişkin AİHM'deki sürecin devam ettiği, AİHM'in bu konuda Türkiye'den savunma istediği belirtildi.

Avukatı Deniz Özen, Atalay'a ilişkin AYM kararlarının hukuki değil siyasi nedenlerle uygulanmadığını belirterek, "Anayasa askıya alındı. Bugün yeni bir mahkeme kararı daha alınsa bunu da uygulamayacaklar" dedi.

Narin Güran’ın Ölümünde 26 Şüpheli, 241 Tanık: Bakanlardan Diyarbakır'da Açıklama Narin Güran’ın Ölümünde 26 Şüpheli, 241 Tanık: Bakanlardan Diyarbakır'da Açıklama

Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin yok hükmünde olduğunu kabul eden AYM kararının TBMM Genel Kurulu'nda okutulması, iktidar partisi AKP tarafından cuma günü engellenmişti. Atalay bu nedenle yeniden milletvekili statüsü kazanamamıştı.

ATALAY İÇİN ÜÇ BAŞVURU KARAR BEKLİYOR

Bu engellemenin ardından, Atalay’ın tahliyesi için ikisi AYM'de, birisi AİHM'de olmak üzere üç ayrı başvurudan karar bekleniyor.

Can Atalay’ın "hükümeti devirmeye teşebbüse yardım etme" suçundan 18 yıl hapis cezası aldığı Gezi davasının esasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurusu bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, eski Başkan Zühtü Arslan döneminde bu başvuruyu bölümler önünde incelemeye aldı. Bu konuda Adalet Bakanlığı'nın görüşü alındı. Ancak yeni Başkan Kadir Özkaya döneminde Atalay'ın başvurusu henüz bölüm gündemine alınmadı. Benzer şekilde aynı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu da "bölümler önünde" incelemede. Usulü işlerler tamamlandıktan sonra Gezi davası, AYM tarafından esastan görüşülecek.

OLASI AYM KARARI, BEŞ GEZİ TUTUKLUSUNUN TAHLİYESİNİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

AYM'nin bu davada vereceği olası ihlâl kararı, cezaevinde olan 5 Gezi sanığının tahliyesinin önünü açacak. Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku ve Tayfun Kahraman halen cezaevinde bulunuyor.

YARGITAY'IN İKİNCİ UYMAMA KARARI DA AYM'DE BEKLİYOR

Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'nde yapılmış bir bireysel başvuru dosyası da bulunuyor. Bu başvuru Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM'nin verdiği ikinci hak ihlâli kararına uymaması üzerine yapıldı. Bölümler önünde incelemede olan başvurunun yeni Adli Yıl'da gündeme alınacağı belirtiliyor. AYM'nin, bu başvuruya ilişkin de yeni bir ihlâl kararına imza atması bekleniyor.

Üçüncü bekleyen başvuru ise AİHM'deki dosya. (DW Türkçe)

Kaynak: Artı gerçek