Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Özbekistan'da bir araya geleceğine yönelik iddiaları yalanlayan Çavuşoğlu, "Doğru değil, böyle bir şey yok. Esad da oraya davetli değil" dedi.
Şam ile Ankara arasında diyalog gündemine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Rejim siyasi sürece tam olarak inanmadı ancak rejimin de görmesi lazım savaşarak ülke bölünecek. Bizim de desteklediğimiz muhalefet müzakere heyetini kurdu. Muhalefet anayasa ile ilgili olgun tavır sergiliyor ancak rejimden kaynaklı bir direniş var.
Suriye'nin istikrarı ve barışının tam olarak tesis edilmeli. Astana formatında bir masasının etrafındayız. Temaslarımız oluyor. Biz her zaman muhalefetin her zaman destekçisi olduk. Güvene dayalı bir ilişkimiz var.
Diyalog için şart olmaz. Ancak bu görüşmelerin şartı ne? Bizim güvenliğimiz önemli, Suriye'nin toprak bütünlüğü önemli, insanların ülkelerine dönmeleri önemli. Barış olursa ülkenin yeniden inşası önemli. Diyalog için bir şartımız değil ama görüşmelerin amacı ve hedefi önemli. Bizim politikamız hep sonuç odaklıdır.
İSRAİL İLE NORMALLEŞME
Şu an bir kararname hazırlıyoruz. Önümüzdeki süreçte geri dönecek büyükelçiler var, atanacak büyükelçiler var. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Şu anda taslak çalışmamız bitmek üzere. Elimizde isimler var."
GÜNEY KIBRIS'IN DOĞU AKDENİZ'DEKİ GAZ KEŞFİ
Burası bizim kıta sahanlığımızın içinde değil. Bizim kıta sahanlığımızın içine girmelerine izin vermiyoruz. Yunanistan ve Rum kesimi bir yıl içinde 9 kez gemi gönderme teşebbüsünde bulundu. Aldığımız tedbirlerle buna izin vermedik. Bir İtalyan gemisi bilimsel araştırma için bizden izin istedi. Bu konuda iş birliği yaparız ancak bizden izin alınması gerekiyor.
Bizim kıta sahanlığımızın sınırları belli. Uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz.
'YUNANİSTAN'IN SAMİMİYETSİZ SİYASETİNİZ BİLİYORUZ'
Yunanistan'ın bu yalan dolan politikadan vazgeçmesi lazım. Yunanistan'ın samimiyetsiz siyasetini biz biliyoruz. Uluslararası hukuka uymaları gerekir. Batı Trakya Türkleri zulüm altında. İşbirliği içinde olurlarsa kazançları ne olur, olmazlarsa ne kaybederler bunu düşünmeleri lazım. Yunanistan bu tavrını sürdürdükçe yumuşamanın anlamı yok. Samimiyet yok. Toplantı öncesi biz dostuz diye sarılır öperler, ardından Türkiye aleyhinde konuşurlar. Biraz dürüst olmaları gerekiyor."