GÜNDEM

Cezaevinde 'intihar etti' denilen 17 yaşındaki Kadir Aktar 23 kez hastaneye götürülmüş

Ailenin avukatı Ahmet Atalay, yeni detaylarla birlikte Kadir Aktar'ın ölümüne ilişkin intihar şüphelerinin artık kalmadığını söyledi.

Abone Ol

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde 18 Temmuz 2020 tarihinde bir polis memurunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayda üç kişi ile birlikte tutuklanan 17 yaşındaki Kadir Aktar’ın cezaevindeki şüpheli ölümü ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Aktar’ın ve yanındakilere karakolda işkence görüntüleri o tarihlerde gündem olmuştu.

16 Şubat 2021’de tahliye edilen Aktar, iki gün sonra başka bir dosyadan dolayı tekrardan tutuklanmasından 1 gün sonra yaşamını yitirmişti. Cezaevi idaresi Aktar’ın intihar ettiğini aileye bildirmişti.

Aktar’ın ölümüne ilişkin şüpheler olaydan ancak 2 ay sonra incelenmek üzere bilirkişiye gönderilen görüntülerin bulunduğu DVD’nin kırık olduğu ortaya çıkması ve görüntülerin incelenememesi nedeniyle derinleşmişti.

Bir polisin hayatını kaybettiği olay nedeniyle 7 ay hapis yatan Aktar’ın bu süre içerisinde defalarca hastaneye götürüldüğü ortaya çıktı, bu kayıtlardan ailesinin ancak Aktar’ın ölümünden sonra haberi olabildi. Bu kayıtlar arasında Aktar’ın gözaltına alındıktan sonra nerede olduğu tespit edilemeyen saatlerde apar topar hastaneye götürüldüğü de ortaya çıktı.

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre soruşturmada ortaya çıkan yeni detaylar şu şekilde:

Olayın yaşandığı 19 Şubat 2021 gününe ait görüntüler ancak olaydan 2 ay sonra, 14 Nisan 2021’de bir DVD içerisinde bilirkişiye teslim edildi. Ancak o DVD’nin kırık olduğu ortaya çıktı. Bilirkişi teslim aldığı DVD’nin kırık olduğunu tutanak altına aldı ve görüntüleri incelemeye girişti. 16 Nisan 2021’de bir rapor hazırlayan bilirkişi, DVD’nin kırık olması sebebiyle farklı programlar ve yöntemler denendiğini ancak buna rağmen görüntülere ulaşılamadığını tutanak altına aldı. Bunun üzerine dosyaya yeni atanan savcı cezaevi yönetiminden görüntüleri yeniden talep etti.

23 HASTANE KAYDI ORTAYA ÇIKTI

Şüpheleri pekiştiren bir başka gelişme ise e-nabız kayıtlarında ortaya çıktı. Baba Cengiz Aktar, oğlunun cezaevindeyken defalarca hastaneye götürüldüğünü e-nabız sistemini kontrol ederken öğrendi. Baba Aktar’ın tesadüfen rastladığı kayıtlara göre Kadir Aktar, tutuklandığı 18 Temmuz 2020’den itibaren tam 23 kez hastaneye götürülmüş. ‘İdare amaçlar için muayene’, ‘genel muayeneler’, ‘şüpheli hastalıklar ve durumlar’, ‘genel tıbbi muayene’, ‘psikiyatrik muayene’ gibi başlıklarla açılan muayene kayıtları 19 Temmuz itibari ile başlıyor. Ve hemen 1 gün sonra, Aktar için 20 Temmuz’da sabah ve akşam olmak üzere 2 kez hastane kaydı açılmış olduğu görünüyor. Bu kayıtların detayları ise alınan raporlardan sonra belli olacak. 11 Aralık 2020’de açılan muayene kaydında ise ‘Bir başka şahıs tarafından darp ve çarpma’ tanısı yer alıyor.

GECE SAATLERİNDE APAR TOPAR HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜŞ

Bu kayıtlardan ikisi Kadir Aktar’ın ikinci kez gözaltına alınması sonrasına dair. Kayıtlara göre Kadir Aktar, gözaltına alındığı 18 Şubat 2021 gecesi saat 03.21’de hastaneye götürüldü, ‘Bir başka şahıs tarafından darp, vurulma, tepilme, bükülme, ısırılma veya tırmalanma’ tanısı ile muayene kaydı açıldı. Diğer kayıt ise cezaevine götürüldükten sonraya ait, 18 Şubat günü saat 17.50’de açılan kaydın tanısı ise ‘Bir başka kişi tarafından darp ve çarpma’.

Baba Cengiz Aktar’ın “Kadir o gece saat 02.30 gibi gözaltına alındı, biz ona saat 05.00’e kadar ulaşamadık. En uzak karakol o saatte araçla en fazla 10 dakika mesafede” diyerek anlattığı gecedeki boşluk da böylece tamamlanmış oldu. Baba Aktar, “Biz onu ararken o darbedilmiş ve apar topar hastaneye götürülmüş. Üstüne de tutanak tutup ‘Evden gözaltına alınırken kafasını duvarlara vurdu’ yazmışlar” diyor.

ABLASINA ANLATMIŞ: DARBEDİLDİM, İLAÇ VERİYORLARDI

Abla Kübra İnanç’ın anlattıkları da ‘Kadir Aktar cezaevinde sistematik işkence mi gördü’ sorusunu daha güçlü bir şekilde akıllara getirdi. Baba Cengiz Aktar’ın polis ifadesindeki aktarımlarına göre kızı Kübra İnanç, Kadir Aktar cezaevinden çıktıktan sonra onunla yaptıkları sohbeti, Kadir Aktar’ın intiharı sonrası ailesi ile paylaştı. Abla İnanç, “Kadir cezaevinde baskı gördüğünü, darbedildiğini anlattı. ‘Abla bana sürekli uyutmak için ilaç veriyorlardı’ dedi. Annem babam üzülmesin diye de bunu bizimle paylaşmadığını söyledi” diye anlattı.

AVUKAT ATALAY: ARTIK ŞÜPHEDEN ÖTEDEYİZ

Aktar Ailesinin Avukatı Ahmet Atalay, yaşananların intihar olmadığına dair neredeyse şüphelerinin kalmadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Sondan başlarsak, bizim üzerinde önemle durduğumuz şey olay gününe ait görüntüler. Ve 2 ay sonra nihayet bilirkişiye ulaşabilen DVD kırık. Bu zaten başından itibaren mevcut olan şüphelerimizi arttırdı. Saklanan bir şey mi var?

“Son olarak öğrendiğimize göre Kadir Aktar tam 23 kez, -ki bunlar ulaşabildiklerimiz,- hastaneye götürülmüş. Kanuna göre cezaevinde bulunan çocuk mahpus hastaneye ‘psikiyatrik muayene’ye götürüldüğünde bunun aileye haber verilmiş olması gerekiyor, ancak Aktar’ın ailesine bu konuda da bir bilgilendirme yapılmadı.

“Kayıtlara göre Kadir Aktar aşağı yukarı her 15 günde bir hastaneye götürülmüş. Bu neredeyse bütün cezaevi sürecini karantina koğuşunda geçirmesi demek. Ki burada sistematik bir baskının olduğu anlaşılıyor.
Daha da geri sararsak Kadir, polisin hayatını kaybettiği olaydan 1 gün önce yaşanan başka bir olay nedeniyle ikinci kez, 7 ay sonra, gözaltına alındı. Kadir, tahliye olduğu gün ortaya çıkan ve tutuklanmasına neden olan dosyada hiçbir somut delil yok, buna rağmen tutuklanması bizim için son derece manidar bir şüphe oluşturmakta.

‘ÖN OTOPSİ RAPORUNDA BACAK VE KOLLARINDA İÇ KANAMALAR TESPİT EDİLMİŞTİ’

“Gözaltına alındığı gece darba maruz kaldığı ortada, polis tutanaklarında ise ‘Ben gelmiyorum’ demiş, direnmiş, merdivenlerden indirilirken kafasını duvarlara vurmuş. Zorluk çıkardığı için de ‘Kendisine orantılı olarak güç kullanılmış’, yazıyordu. Oysa bizim elimizde olay gününe ait görüntüler var ve bu görüntülerde ne Kadir bir zorluk çıkarıyor ne de herhangi bir yerinde darp izi var. Hastane kayıtları da bunu doğruluyor, bu konuda gerekli suç duyurularını yaptık.


“Kadir 2-3 ay, bilemedin 4 ay sonra tahliye olacağını bildiği bir dosyadan cezaevine giriyor ve bir gün ne yazık ki ölüm haberi geliyor. Ki ön otopsi raporunda bacak ve kollarında iç kanamalar tespit edilmişti. Bütün bu saydıklarımız artık şüphelerimizi şüphenin ötesine götürdü.”

‘ŞÜPHELER AYDINLATILMALI’

Avukat Atalay, “Bütün bu noktalar yan yana konulduğunda, Kadir Aktar’ın başına gelen acı hadisenin asla ama asla bireysel bir karar verilerek bir intihar vakası olduğunu düşünmüyoruz. Burada elimizdeki bulguların hepsi Kadir’in çok ciddi bir baskıya maruz kaldığını, tutuklandığı gün de dahil olmak üzere birtakım cebir, birtakım darba maruz kaldığının apaçık gösteriyor. Tüm bu olanlar bizim şüphelerimizi artık şüphe olmaktan çıkartıyor. O nedenle biz Kadir Aktar’ın intihar etmiş olduğunu düşünmüyoruz. İntihar olsa dahi onu buna götüren, intihara sürükleyen koşullar olduğunu düşünüyoruz. Ki TCK’nin 84. Maddesinde intihara yönlendirme suçu açıkça düzenlenmişti. Kadir Aktar hayatına kendi kendine son verecek bir insan değildir. Kadir Aktar’ı bu sürece götüren birden çok neden var biz bu nedenlerin peşindeyiz. Sadece bağımsız ve tarafsız bir yargı ile bu durumun ortaya çıkartılmasını istiyoruz, bu şüpheler ivedilikle aydınlatılmalı artık” dedi.

BABA AKTAR: DEVLETİME GÜVENEMEYECEKSEM KİME GÜVENEYİM?

“Bu artık şüphe de değil, öldürüldü benim çocuğum” diyen Baba Cengiz Aktar ise adalet istiyor: “Oğlum tahliye oldu, sonra bir dosya var diye gelip aldılar. Ben kendi çocuğumu kendi ellerimle teslim ettim devletimizin polisine, onlara güvendim. Kapıda ‘Hoş geldiniz, çocuğum önce Allah’a sonra size emanet’ dedim. Yani ben kendi devletime güvenemeyeceksem, kime güveneyim? Çocuğumu ifade verip geleceği bir suçtan gece gelip aldılar, bir gün sonra da cenazesini verdiler bana. Çocuk zaten 7 ay içinde öldürülmüş, bize bir şey anlatmamış, anlatamamış. 7 ay boyunca ‘Oğlum var mı bir sıkıntın’ dedim, ‘Telefonlar dinleniyor’ diye işaret ediyordu, ‘Kendinize dikkat edin’ diyordu. Demek ki bundanmış, artık aileyle mi tehdit ediliyordu bilmiyorum. Polisin hayatını kaybettiği olayda vuran kişi belli, suçunu kabul etmiş. Kamera kayıtları da ortada. Benim oğlum neden suçlu ilan edildi, neden benim çocuğum hedef seçildi. Benim çocuğum kimliğinden dolayı, yani Kürt olduğu için mi hedef oldu. Ben de bu ülkenin bir evladı değil miyim?”

‘BENİM OĞLUM İÇİN DE ‘GEREKEN YAPILACAK MI?’

İçişleri Bakanının polisin hayatını kaybettiği olay sonrası ‘Gereği yapılacak’ dediğini hatırlatan Baba Aktar, “Bir vatandaş olarak İçişleri Bakanlığına, Cumhurbaşkanına, Adalet Bakanına sesleniyorum: Benim çocuğum için de gereken yapılacak mı? Birisi çıkıp bize de bunun açıklamasını yapsın, benim çocuğum niye öldü? Biz her yere koşuyoruz ki bir ipucu bulalım diye. İnsanlar bize ‘Bir şey çıkmaz, kimi kime şikayet edeceksiniz’ diyor. Adalet var mı?” diye sordu.

‘BAŞKA KADİRLER GİTMESİN DİYE…’

Baba Cengiz Aktar, son olarak şöyle diyor: “Benim hayat dolu, neşeli oğlum gitti. Evde kaldığı gece tıraş oldu, şakalar yaptı bizimle. ‘Baba bak, boyum uzadı, bıyıklarım da çıktı’ dedi. Benim oğlumun bıyıkları daha yeni çıkıyordu, yeni. Daha 17’sindeydi çocuktu. Hayat doluydu. İntihar ettiğine beni kimse inandıramaz. Ben biliyorum, oğlum geri gelmez. Ama başka Kadirler gitmesin diye uğraşıyorum.”