POLİTİKA

CHP lideri Özgür Özel Diyarbakır'da konuştu: Kürt sorunu, Kürtler 'Sorun var' dediği sürece vardır

CHP lideri Özel’in Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’ı kapsayan bölge ziyareti başladı. Özel ilk olarak Diyarbakır'da kadın sivil toplum kuruluşları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, bölgede altı kentte yapacağı temaslara bugün Diyarbakır’da başladı. Özel ilk olarak kentteki kadın sivil toplum kuruluşları ile kahvaltıda bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la yaptığı görüşmeye, kadın cinayetlerine ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son açıklamalarına değinen Özel, "Kürt sorunu Kürtler sorun var dediği sürece vardır. Demokrasilerde birisi sorun yoktur diyene kadar sorun vardır" ifadelerini kullandı.

"Meseleye şuradan bakıyoruz" diyen Özel, şöyle devam etti:

"Sayın Bahçeli'nin söylediği söz bir kişiye af ve ona verilecek bir kürsü, lağvolacak bir örgüt her şey tamamdır ise hiçbir şey tamam değildir. CHP, barışa giden, annelerinin gözyaşı dökmesini ve şehit gelmesini engellemek, terör örgütünün ortadan kalkması için her sözü anlamlı bulur. Ama Kürt sorunu yok, bir kişi konuşunca her şey çözülecek diyemezsiniz. Kürtlerin sorunu olup olmadığını devlet değil Kürtler karar verir. Kürtlerin sorunları, 'Kürtler sorun yoktur' diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. Biz de bununla ilgili elimizden gelen her katkıyı ifade etmeye devam edeceğiz."

'DEMİRTAŞ'IN ÇAĞRISININ HER KELİMESİNE KATILIYORUM'

Demirtaş'ın kendisine ilettiği, kadın haklarında ilerleme için yol haritası çizen açıklamasına katıldığını vurgulayan Özel, "Demirtaş'ın çağrısının her kelimesine katılıyorum" dedi.

Özel, AKP'nin yeni anayasa çalışmaları için de "Anayasa'yı çiğneyenlerle anayasa yapmayız" tavrını yineledi.

CHP lideri, STK buluşmasının ardından Diyarbakır Valiliği'ne geçecek. Özel'in valilik ziyareti sonrasında da eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin vurulduğu yerde önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Özel'i açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Biz Diyarbakır’da kadınlarla bir araya geldik. Dün akşam saatlerinden Kayapınar’da bir kadın daha katledildi. Bundan duyduğumuz derin duyguyu ifade ederek söze başlamak isterim. 2024 yılında bu 321’nci kadın cinayeti oldu. Adana’da bir günde 5 kadın cinayeti işlendiğini ve kar topu gibi artarak devam ettiğini, tüm iyi niyetli çabalara rağmen bu noktaya geldiğimizin altını çizmek isterim.

Selahattin Demirtaş ile bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Bu ziyaretler için çalışmalar olmuştu. Orada kendi gündemimizin başına kadın cinayetlerini koymuştuk. Bana kadın cinayetleri ile çağrı metnini verdi. Kamuoyunda STK gücünü temsil eden tüm başkanları ile birlikte içimizdeki erkekle yüzleşmek ve devamında sorumluluk almayı tartışan ve İstanbul sözleşmesinden çıkılmasından karşı tarafta yarattığı cesareti gören bir metindi. Buna karşı bir duruş sergileyen bir metindi. O metin kamuoyunca da ilk metni almış kişi olarak orada da ifade ettim, Diyarbakır'da da o metne katıldığımı, ilk adımı kadına şiddet olduğunu katıldığımı söylemek istiyorum. Şiddetin ilk ayağı, çözülmesi gereken nokta kadına şiddet konusu. Bu meseleye karşı bir sorumluluk ve bir enerji olduğunu ve daha fazla inisiyatif almamız gerektiğini söylemek istiyorum.

Kadınların başvuru yapabildikleri bir yaşama projemiz var hukuki destek sağladığımız. Kürtçe dilinde bir yardım dilinde değerlendirilmesi gerektiğini notlarımız içine aldık.

Bugünkü toplantımız 6 gün sürecek ziyaretlerin ilk toplantısı. Gecikmiş bir teşekkürü burada yapmak zorundayım. Bölgeden verilen büyük destek ve son dört seçimde Kürtlerin CHP’li belediyelere verdikleri destek, aday çıkarmayarak CHP adayına yüksek bir oyun bölgeden çıkmasına neden olan DEM Parti'ye hem kurumsal olarak, tüm Kürt kökenli yurttaşlarımıza bir teşekkürü çok görmemek gerekiyordu. Bunu ifade ederek sözlerime başlamak isterim."

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Eğer Sayın Bahçeli'nin söylediği söz bir kişinin özgürlüğü, bir kişiye af ise hiçbir şey tamam değildir.

CHP barışa giden, annelerin gözyaşı dökmesini durdurmaya yönelik olan, şehit gelmesine, çatılmalar olmasına, Türkiye'nin gelişimine engel olan bu sürecin tamamlanması için, terörün ortadan kalkması için, Türkiye'nin 81 milyonunun kucaklaşması için sürece engel olmayacağız. Ama şu söylenmesin, Kürt sorunu bir kişi konuşunca bitecektir. Ama kadınların sorunlarını, Türkiye'deki 26 milyon Kürdün sorunlarını yok sayıyorsunuz.

Kürt sorunu vardır, tam da buradadır Kürt sorunu.

Kürt sorunu Kürtler sorun var dediği sürece vardır. Demokrasilerde birisi sorun yoktur diyene kadar sorun vardır.

Anayasa'yı çiğneyenlerle anayasa yapmayız.

Ben Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti devletinin bizlerle birlikte sahibi olmalarını teklif ediyorum."

Ayrıntılar geliyor...