Artvin Hopa'da 31 Mayıs 2011'de polisin sıktığı biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek vefat eden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili davada tüm sanıklar hakkında beraat kararı çıkmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de X hesabından konuya ilişkin paylaştığı açıklamada "Metin Lokumcu davasında tüm sanıklara verilen beraat kararının hukuka ve vicdanlara uygun olmadığı açıktır. Bu davanın tüm yargı aşamalarında adaletin takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakanlığı döneminde 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesi Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de miting yapmak istedi.Çaydaki kota ve kontenjan uygulaması ile HES projelerine karşı seslerini duyurmak isteyen Hopalılara polis çok sert müdahale etti.

'HAYDE ALIN BENİ, KURTARIN MEMLEKETİ'

Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları: “Faşizme Karşı Demokratik Güç Birliği Zamanı” Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları: “Faşizme Karşı Demokratik Güç Birliği Zamanı”

Hopa Meydanı biber gazına boğulurken elinde limonla "Yeter, bunalttınız beni. Hayde alın beni, alın da kurtarın memleketi" diyen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun son anları kameralara yansıdı. Lokumcu polisin attığı yoğu biber gazı nedeniyle fenalaştı. Kalp krizi geçiren Lokumcu, Hopa Devlet Hastanesi’nde vefat etti.

HOPA'DAKİ POTESTOLAR ÇOK SAYIDA KENTE YAYILDI

Çok sayıda kişinin polis şiddeti nedeniyle yaralandığı ve gazdan etkilendiği Hopa'da 60 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Hopa'ya giriş-çıkış yasaklandı. Metin Lokumcu'nun ölüm haberi üzerine Hopa'da başlayan protestolar İstanbul, Ankara, İzmir ve çok sayıda kente yayıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Hopa'da tutuklanan 17 kişi 7 ay cezaevinde yattı.

TTB: LOKUMCU'NUN ÖLÜMÜNE BİBER GAZI NEDEN OLDU

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili rapor hazırladı. TTB İkinci Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özdemir Aktan tarafından hazırlanan raporda Lokumcu'nun ölüme neden olacak düzeyde bir kalp ya da akciğer hastalığı bulunmadığı, yoğun biber gazına maruz kaldığı için öldüğü belirtildi.

10 YIL SONRA DAVA AÇILDI

Lokumcu'nun ölümden 10 yıl sonra dava açıldı. Olay günü görevli 13 polis hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Hopa Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. 'Güvenlik' gerekçesiyle Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gönderilen dava, bu mahkemenin de 'görevsizlik kararı' üzerine Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.

Davanın bugün görülen karar duruşmasında tüm sanıklar hem "kasten öldürme" hem de "yaralama" suçlamalarından beraat etti.

Kaynak: artıGerçek