Son dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından mamografi ve HIV testlerinin engellendiği öğrenildi. Bu duruma tepki olarak CHP’li belediyelerin hastane satın almayı planladığı belirtiliyor.

Türkiye’deki sağlık sisteminin "Yenidoğan çetesi" skandalıyla yeniden tartışma konusu olması üzerine CHP de harekete geçti. Partinin sağlık alanındaki eksiklikleri gidermek için kasım ayında bir dizi toplantı düzenleyeceği ifade edildi. Bu toplantılarda askeri sağlık sistemi, koruyucu sağlık hizmetleri, yerel yönetimlerde sağlık ve eczacılık gibi konular ele alınacak.

Askeri Hastanelerin Yeniden Açılması Talebi

CHP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan askeri hastanelerin yeniden açılmasını talep edecek. Bu çerçevede kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilecek sağlık çalışmaları, parti programına yön verecek. 30 Eylül’de düzenlenen “Sağlık Hizmetleri Çalıştayı”nın sonuçları da bu programa dahil edilecek.

İktidarın Engellemeleri ve Belediyelerin Stratejileri

CHP’li belediyelerin, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesindeki sağlık hizmetlerini çeşitli bahanelerle engellemeye çalışan iktidarın, mamografi, HIV testi ve sifilis testi gibi sağlık taramalarını da kısıtladığı bildiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın engellemesi nedeniyle sağlık merkezi açan belediyelere ruhsat verilmediği belirtilirken, CHP’li belediyelerin bu engellemeleri aşmak için hastane satın alma yoluna gideceği kaydediliyor.

Örnek Uygulamalar ve Gelecek Planları

CHP kurmayları, sağlık bakanlığı eliyle yürütülen birinci basamak sağlık hizmetlerinde büyük eksikliklerin olduğunu vurgulayarak, “Belediyelerin sağlık alanında yaptığı birçok uygulama var. Örnek uygulamaların tüm belediyelere, imkanlar ölçüsünde yayılması için çalışmalar yürüteceğiz. Sağlık Bakanlığı’nın tüm engellemelerine karşın koruyucu sağlık hizmetleri yürütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) MYK Toplantısı Yapılacak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) MYK Toplantısı Yapılacak

Bu gelişmeler, Türkiye’nin sağlık sistemi üzerindeki tartışmaların daha da derinleşeceğinin sinyalini veriyor. CHP’nin planları, muhalefet belediyelerinin sağlık alanında daha aktif bir rol oynamasına olanak tanıyacak gibi görünüyor.

Kaynak: Birgün