Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 19 Temmuz’da Mardin'in Kızıltepe ilçesinde “Adalet ve Ekmek” kampanyası kapsamında Tarım Mitingi düzenleyecek. Partinin Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın katılımıyla Otogar Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitingin hazırlıkları sürüyor.

Hükümetin açıkladığı arpa-buğday taban alım fiyatları ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) çiftçilere yönelik uygulamaları mitingin ana gündemlerinden olacak. Özgürlük Meydanı’nda stand kuran DEM Partililer, miting için çalışma yürütüyor. Çalışmalarda yer alan çiftçiler de miting için çağrı yapıyor.

'SORUNUN PARÇASI OLSUNLAR'

Çiftçilerden Abdürrahim Marol, mitingin çiftçilerin sorunlarının dile getirilmesi için önemli olduğunu ifade etti. En büyük sorunlarının DEDAŞ olduğunu kaydeden Marol, “Milyonlarca borcum var ve arazimi satsam bile bu borcu ödeyemem. Tarımsal sulama aboneleriyle bir sözleşme yapılması ve cüzi miktarlar alınması gerekiyor. Ancak bu da yapılmıyor. Bizleri esir almaya, köle sistemiyle yönetmeye çalışıyorlar. Hükümet çiftçiye destek vermesi gerekirken, DEDAŞ’a destek veriyor. DEDAŞ arıza adı altında elektrik kesintileri yapıyor. Partimiz de bunlara karşı 19 Temmuz’da miting düzenleyecek. Halkımızın tamamına çağrımız, bu sorunun parçası olsunlar. Zulme karşı dursunlar. Bu zulme karşı tek ses olsunlar. Esarete karşı çıksınlar. Kendi toprağımızda, kendi emeğimizle, kazanmamıza izin vermiyorlar. Bizleri göçe zorluyorlar” dedi.

Buğday ve mısır fiyatlarının 2 yıldır aynı şekilde olduğunu kaydeden Marol, çiftçinin buna rağmen ürün yetiştirmeye çalıştığını söyledi. DEDAŞ’ın faaliyetlerini gayrimeşru bir şekilde yürütmeye çalıştığını kaydeden Marol, bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Marol, 19 Temmuz’da Tarım Mitinginde buna karşı ses çıkaracaklarını belirtti.

'BUĞDAYA 1 LİRA ZAM GELDİ'

Çiftçi Musa Aktaş, en büyük sorunlarının DEDAŞ olduğunu belirterek, ağır faturalarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Sulama yapmamalarına rağmen kendilerine faturalar yazıldığını aktaran Aktaş, düzenlenecek mitinge destek vereceklerini söyledi. Aktaş, halka da çağrıda bulunarak, “Mazot ve gübre de pahalı. Ancak belimizi büken DEDAŞ’tır. Buğday taban fiyatı ucuz açıklandı. Geçtiğimiz yıl 8 liraya, bu yıl ise 9 liraya verdik. Her şey 3-4 katına çıkmış, buğdaya ise 1 lira zam gelmiş. Bunlara karşın bütün halkımızı mitin alanına bekliyoruz” dedi.

MİTİNGE DAVET

Açlık grevindeki hasta tutsak: Taleplerim karşılanana kadar eylemi sürdüreceğim Açlık grevindeki hasta tutsak: Taleplerim karşılanana kadar eylemi sürdüreceğim

Miting Tertip Komitesi üyesi Celal Kurğa da, bütün çiftçileri ve halkı mitinge davet ettiklerini söyledi. Halkın ve çiftçilerin haklarına sahip çıkmaları için miting alanında olmaları gerektiğini belirten Kurğa, çiftçilerin üzerinde büyük bir zulmün olduğunu söyledi. Kurğa, “Bu zulme dur demek için herkesi mitinge bekliyoruz” çağrısında bulundu.(MA)