Hatimoğulları, erkek şiddetinin önlenmesi için daha etkin politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken, iktidarın tutumunun bu sorunu daha da derinleştirdiğini belirtti.
"Erkekler Cesareti Cezasızlıktan Alıyor"
Hatimoğulları, erkek şiddetinin artmasında cezasızlık ve yargıdaki eksikliklerin önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Erkekler bu cesareti işletilmeyen yargıdan alıyor, cezasızlıktan, kadınları ötekileştiren İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçen ve 6284 sayılı yasayı kaldırmayı düşünen iktidardan alıyor” dedi. Kadın cinayetlerinin ve şiddetinin önlenmesi için daha etkin politikaların derhal hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Hatimoğulları, “Bir kadının daha öldürülmesine tahammülümüz yok. Yargı, erkek yargı olmaktan çıkmalı, cezasızlık sisteminden vazgeçmeli” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın cinayetleri ile ilgili açıklamalarına da tepki gösteren Hatimoğulları, “Erdoğan diyor ki; 'cezasızlıkla ilgili algı yaratılmaya çalışılıyor.' Hayır, biz kadınlar algı yaratmıyoruz, sizlerin yargısızlığını, yargı sistemindeki cezasızlığı ifşa ediyoruz” diye ekledi.
"Türkiye, İsrail ile Ticaret Yapıyor"
Hatimoğulları, Türkiye’nin İsrail ile ticaret ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye'nin İsrail ile ticareti farklı formlarda yürütülüyor. O yüzden kimse Filistin halkı için timsah gözyaşı dökmesin” diyen Hatimoğulları, Erdoğan’ın iç siyaseti dizayn etme amacıyla bu tür çıkışlarda bulunduğunu belirtti.
"Onurlu Barış İçin Müzakereye Hazırız"
Kürt sorununun çözümüyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Hatimoğulları, "Bir kez daha yineliyoruz, Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir. Suriye’de statü elde etmek isteyen Kürt halkına dayanışmacı yaklaşılmalıdır" dedi. Hatimoğulları, barışın bölgedeki istikrar için önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, “Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek her türlü bedeli ödemeye, müzakereye ve diyaloğa hazırız” dedi.
Hatimoğulları, toplumsal barışın sağlanması için demokratik bir anayasa yapılması gerektiğini ifade ederken, "Toplum bize ‘benim anayasam’ diyebileceği bir anayasa istiyor. Evet, bu bir ihtiyaçtır ama demokratik bir anayasayı sağlamak için öncelikle yapılması gereken yol temizliğidir” şeklinde konuştu. Hatimoğulları, iktidarın Gezi ve Kobanê sendromundan kurtulması gerektiğini belirterek, bu sorunun çözümüne dair bir plan ve programın kamuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı.
Hatimoğulları’nın açıklamaları, özellikle kadın hakları, cezasızlık ve barış süreçlerine dair önemli vurgular içerdi.