DEM Parti, Yüksekova’da geçtiğimiz günlerde iki aşiret üyeleri arasında yaşanan ve eski milletvekili Esat Canan’ın evine de ateş açıldığı gerginlik için devreye girdi. 
Aşiret büyüklerinin katıldığı toplantılar sonrası taraflar barıştırıldı. Tarafların barışması için DEM Parti ilçe yönetimi çaba gösterdi. Yapılan görüşmeler sonrası taraflar arası uzlaşma sağlandı. Konuya ilişkin DEM Parti Yüksekova İlçe örgütünden şu açıklama yapıldı: 

“Yaklaşık on gün önce yaşanan talihsiz ve üzücü bir olay meydana gelmişti. Bizler DEM Parti ve halkımız olarak bu olaydan dolayı çok rahatsız olduk, kabul edilmez bulduk. 

Bu gibi menfur olayları asla tasvip etmemiz mümkün değildir. Toplumsal dokumuza, huzurumuza, kültürel bütünlüğümüze zarar verecek her türlü olayın karşısında olacağız. Bizler DEM Parti olarak barışı yaşamın her alanında savunan, asla kavgadan ve kargaşadan yana olmayacağız ve müsaade de etmeyeceğiz. 

Her aşiret bizim için bir renktir, Kanaat önderlerine, Ruh spilerine saygı duyuyoruz, Tarihsel kültürümüzün bir parçalarıdır, bir değeridir. Üst kimliğimiz ulusal kimliğimizdir. Hepimiz Kürdüz. Dar milliyetçiliğe ve aşiretçiliğe karşıyız. Temel yaklaşım ve anlayışımız demokratik ulus, ahlaki ve politik bir toplum inşa ederek bütün sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayacaktır. Hep beraber Gever’e sahip çıkalım, sorumluluk alalım, elimizi taşın altına koyalım. Partiyle el ele, omuz omuza vererek her türlü sorunun üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu

Bu temelde tatsızlığın, öfkenin, dargınlığın son bulmasında emek veren, katkı sunan, başta Sayın Esat Canan ve Sayın Nejdet Buldan’a yüzlerce aile büyüklerine, barışa katkılarından dolayı partimiz adına çok teşekkür ederiz.”

Konu ile ilgili Konuşan Canan,  "Biz Hakkari halkı olarak bir bütünüz. Birbirimizi sevmek ve desteklemek zorundayız. Büyütülecek bir durum söz konusu değildir. Tek derdimiz Yüksekova'mızdır. Hiçbir zaman kavga ve kargaşanın taraftarı olmadık, olmayacağız. Bu Konuda sağduyu gösteren herkese teşekkür ediyorum. Gençlerimizin eli kalem tutmalı diyen Canan sembolik bir kalem hediye ediyorum" dedi.

Nejdet Buldan ise, "Konuya Sağduyu ile yaklaşan  Halkımıza ve bu tür olayların büyümesine izin vermeyen DEM Parti ile Sn. Esat Canan'ın göstermiş olduğu yaklaşımından ötürü teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.