Dolmabahçe Mutabakatı'nın Önemi

DEM Parti tarafından yapılan açıklamada, "9 yıl önce bugün Kürt sorununun müzakereye dayalı çözümü ve Türkiye'de demokratikleşmenin kapılarını açan Dolmabahçe Mutabakatı kamuoyuna deklare edildi. Her bir bölümünde Türkiye'nin temel ve kronik sorunlarına çözüm reçetesini sunan Dolmabahçe Mutabakatı AKP iktidarı tarafından geri çekildi. Dolmabahçe Mutabakatı'nın yeniden düzenlenmesi demokratik siyaset ve demokratik çözümün kapılarını kapattı" denildi.

Mutabakatın Değerlendirilmesi

DEM Parti'nin açıklamasında, mutabakatın "tarihsel bir dönemç" olduğu ve Türkiye'de Kürt sorunu başta olmak üzere demokrasi, adalet ve özgürlükler kapsamındaki çözümü için önemli bir fırsat sunulduğu belirtildi. Ayrıca Dolmabahçe Mutabakatı'nın çözüm beklentisi ve perspektifine ihtiyacın duyulduğu vurgulandı.

DEM Parti'nin Tutumu

DEM Partisi, Dolmabahçe Mutabakatı'nı bugün de en güçlü ve kararlı şekilde savunduklarını belirtirken, tüm siyasi öznelerin bu ruha katkı sağlamanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye'nin içerisinde yer alan çoklu krizlerin çıkışının ülkedeki Kürt barışını cesareti ve kararlılıkla savunmaktan vazgeçtiği vurgulandı. DEM Parti, darbeci anlayışlara karşı olduğunu, darbeleri kınadığını ve Kürt sorununun siyasi-demokratik çözüm için sürekli mücadele edeceklerini belirtti.