Demokrasi İçin Birlik (DİB), 24 Ekim’de İstanbul'da 60 kurum temsilcisi ve bireyin katılımı ile gerçekleştirdiği meclis toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. Adil ve onurlu bir barış için demokrasi güçlerinin rol alması gerektiğinin belirtildiği bildirgede, demokrasi güçlerinin adil, onurlu, demokratik bir barış talebini sahiplenmesi ve bu talebin toplumsallaşması için rol alması gerektiğine dair toplantıda görüş birliğinin sağlandığı belirtildi.

Kürt sorununun demokratik çözümü ve barış konusunda DİB'e rol düştüğü ifade edilen bildirgede, bu konuda çalışmalar, görüş ve politika üretecek bir komisyon kurulmasının karara bağlandığı kaydedildi. Bildirgede, "İpliği pazara çıkmış soygun ve talan iktidarının hem ülkede hem bölgede içine düştüğü sıkışmışlıktan çıkmak ve demokrasi güçlerini parçalamak için bir hamle yaptığından kimse kuşku duymuyor. Ancak bu sürece dışında kalarak değil, adil ve onurlu barış talebini daha güçlü sahiplenerek, bu talebi toplumsallaştırarak yanıt vermek gerekiyor, savaşın ve çözümsüzlüğün bedelini açlık, ölüm ve yoksullukla halk ödüyor" denildi. 

DEMKORASİ GÜÇLERİNİN BİRLİĞİ

AKP-MHP iktidarının son dönemdeki çağrılara işaret edilen bildirgede, "Gelişmeler ve açıklamalar, AKP-MHP bloğunun, adil ve barışçı bir çözümden yana olmadığını, Kürt sorununu terör ve güvenlik çerçevesinde ele alan anlayışı sürdürdüğünü gösteriyor. İktidar, hem bölgede hem ülkede içinde bulunduğu sıkışmışlık halinden kurtulmak için halkların barış umuduyla oynayarak demokratik olmayan bir süreç yürütmeye çalışıyor. İktidarın, iç cephe adı altında muhalefeti parçalamak, Meclis muhalefetini yedeğine almak ve bu iç cephe dışında kalan muhalefeti de düşmanlaştırarak daha güçlü bir baskı kurmak istediği görülüyor. Demokrasi güçlerine daha yoğun bir saldırıya da dönüşebilecek bu sürece, ancak, demokrasi güçlerinin birliğiyle gereken yanıt verilebilir" ifadelerine yer verildi. 

ORTAK MÜCADELE HEDEFLERİ

Ağır Hasta Tutsak Abdurrahman Gemicioğlu için Tahliye Talebi Ağır Hasta Tutsak Abdurrahman Gemicioğlu için Tahliye Talebi

Ülkedeki ekonomik krize değinilen bildirgede, şunlar kaydedildi: "İktidar, açık bir sermaye saldırısı olan Orta Vadeli Program ile Şimşek'ten, Merkez Bankası başkanına, sermaye örgütlerine ve halkı yoksullaştıran programa destek veren İMF yetkililerine kadar emekçileri, emeklileri sefalet ücretlerine mahkûm etmek adına adeta seferberlik ilan etti. Toplu iş sözleşmelerinde yapılacak zamlar, yüzde yirmi beşin altında bir rakamda tutulmaya çalışılıyor. Şiddet kullanarak sendikasızlaştırma baskısı sürüyor. Elli bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşme süreçlerinde birçok belediyede grev aşamasına gelindi. Bu koşullarda demokrasi güçlerinin ortak mücadele hedeflerinden biri de insanca yaşanabilir bir asgari ücret olmalı."

İttifak çağrısının yapıldığı bildirge, şu ifadelerle son buldu: "Demokrasi İçin Birlik'in, yaklaşık iki aydır demokrasi güçlerinin birlik ve ittifak zeminlerini güçlendirmek için açtığı tartışma devam ediyor. 2024 Kasım ayı sonunda yapılacak buluşmada bütün tartışmaların değerlendirilerek, sürmekte olan birlik girişimlerini destekleyecek bir raporun oluşturulması hedefleniyor. Demokrasi İçin Birlik Meclisi, bütün demokrasi güçlerine birlik, ittifak, mücadele ortaklığı çalışmaları sürecinin hızla sonuç verecek ve halkta umut yaratacak bir düzleme dönüştürülmesi çağırısında bulunuyor."