Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın İsrail'e "Aksa Tufanı" adlı operasyonu başlatarak roket saldırıları yapması ve İsrail'in güneyine güçlerini sokmasının ardından Lübnan Hizbullahı ve Filistin lideri Mahmud Abbas'tan Hamas'a destek, Batı ülkelerinden ise kınama mesajları geldi.

ABBAS: FİLİSTİN HALKININ KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre Filistin Yönetimi'nin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının "yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne" karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi. Abbas Ramallah'ta Filistin Yönetimi'nden bir dizi üst düzey yetkilinin katılımıyla düzenlenen acil bir toplantıda konuştu.

RELATED VİDEO

HİZBULLAH: İSRAİL'İN DEVAM EDEN SUÇLARINA YANIT

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, Hamas'ın İsrail'e başlattığı saldırıyı desteklediklerini duyurdu. Hizbullah'ın yazılı açıklaması, örgüte yakınlığıyla bilinen Al Mayaden televizyonunun internet sitesinde paylaşıldı. Hamas'ın Gazze Şeridi üzerinden İsrail'e başlattığı saldırı dolayısıyla Filistin direniş gruplarının tebrik edildiği açıklamada, Hamas'ın operasyonunun "İsrail'in devam eden suçlarına ve kutsallara yönelik ihlallerine kararlı bir yanıt" olduğu ifade edildi. Hizbullah, "Arap, İslam ülkeleri ve dünyanın tüm özgür halklarına, Filistin halkı ve onun direniş hareketine destek vermeleri" çağrısında bulundu. Açıklamada, Hizbullah'ın Filistin sahasındaki gelişmeleri yakından takip ettiği ve Filistinli taraflarla sürekli temas halinde olunduğu aktarıldı. İsrail hükümetinin Filistin direnişinin sahada öğrettiklerinden ders çıkarması gerektiği kaydedilen açıklamada, bunun özellikle İsrail ile normalleşme arayışındaki tüm uluslararası toplum ve İslam dünyasına da bir mesaj niteliğinde olduğu ifade edildi.

Beyrut'ta Patlama Sesleri: Hizbullah Üyelerine Ait El Telsizleri Patladı Beyrut'ta Patlama Sesleri: Hizbullah Üyelerine Ait El Telsizleri Patladı

RUSYA VE MISIR İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Interfax haber ajansının Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'a dayandırdığı haberine göre Rusya, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasıyla ilgili olarak İsrail, Filistinliler ve Arap ülkeleriyle temas halinde. Bogdanov, itidal çağrısında bulunduklarını da vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında İsrail ve Filistinliler arasındaki gerilimin tırmanmasının "vahim sonuçları" konusunda uyarıda bulunuldu. Açıklamada "azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmaması" çağrısında bulunuldu.

İNGİLTERE HAMAS'I KINADI

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere'nin Hamas'ın İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırıyı "kesin bir dille kınadığını" söyledi. "İngiltere, Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik korkunç saldırılarını kesin bir dille kınamaktadır. Birleşik Krallık İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman destekleyecektir" dedi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak saldırılar karşısında şoke olduğunu söyledi. Sunak, "İsrailli yetkililerle temas halindeyiz ve İsrail'deki İngiliz vatandaşları seyahat tavsiyelerine uymalıdır" diye ekledi.

ALMANYA VE FRANSA'DAN KINAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "İsrail'e karşı şu aanda düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum" dedi."Kurbanlarla, aileleriyle ve onlara yakın olanlarla tam dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Hamas'ın İsrail'e yönelik sürpriz saldırısını şiddetle kınadığını belirterek masum insanlara yönelik şiddetin derhal durdurulması gerektiğini söyledi. "Gazze'den İsrail'e yönelik terörist saldırıları şiddetle kınıyorum. Masum sivillere yönelik şiddet ve roketler derhal durdurulmalıdır. İsrail'le ve uluslararası hukuk çerçevesinde teröre karşı kendini savunma hakkıyla tam bir dayanışma içindeyiz" dedi. (DIŞ HABERLER)