Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşecek zirvede seçim süreci ve ülkedeki yabancı paralı askerler gibi hassas konuların masaya yatırılacağı müzakereler Fransa, İtalya ve Almanya'nın yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ve Libya'nın eş başkanlığında yapılacak. Paris Konferansı'nda Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Mısır Başkanı Abdel Fattah el-Sissi de bulunacak.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Mareşal Halife Hafter'i destekleyen Rusya'yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konferansa davet edilen liderler arasındaydı. Ancak Türkiye toplantının formatı, amacı ve katılımcı listesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı konferansta lider düzeyinde yer almıyor.
Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal temsil edecek.
LİBYA GEÇİCİ HÜKÜMETİNDE SEÇİM ÖNCESİ YÜKSEK TANSİYON
Seçimlerin yaklaştığı ülkede, geçici hükümet Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi arasındaki gerginlik damgasını vurmuş durumda.
Zira 6 Kasım'da Konsey, Dışişleri Bakanı Necla el-Manguş'un görevini askıya aldı. "Konsey'e danışmadan dış ilişkilerde karar alması" konusunda hakkında soruşturma başlatılan Manguş'un ülkeden çıkması da yasaklandı.
Bu karar, Konsey Başkanı el-Menfi ile Başbakan Dibeybe arasındaki anlaşmazlığı da bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Bu anlaşmazlık ve Dışişleri Bakanı'na ülkeden çıkış yasağı getirilmesi nedeniyle Konferans'ta Libya'yı hangi ismin temsil edeceği belirlenemedi. Paris yönetimi görüşmelerin devam ettiği her iki tarafa da davet gönderildiğini belirtti.
YABANCI SAVAŞÇILAR SORUNU ASKIDA
Konferansta görüşülmesi beklenen "zorlu" bir dosya da Libya'da doğrudan ya da dolaylı olarak etki sahibi ülkelerin durumu.
Aralık 2020'de BM ülkede 20 bin yabancı ve gönüllü savaşçı bulunduğunu açıklamıştı. BM bu savaşçıların Sudanlı, Suriyeli, Çadlı olduğu, bunun yanında Rus Wagner Şirketi'ne bağlı paralı askerlerle birlikte Türkiye'den gitme savaşçıların da ülkede bulunduğunun altını çizmişti.