Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan gazeteciler hakkında “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla açılan davanın 9 Mayıs'ta görülen duruşmasında karar çıktı. İstanbul Adliyesi'ndeki 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla Mehmet Ali Çelebi’ye 3 yıl 9 ay, gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, İshak Yasul, İhsan Yaşar ve Hicran Ürün'e ise aynı iddiayla 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezası verdi. Gazete dağıtımcısı Mizgin Fendik hakkında beraat kararı verilirken, Pınar Tarlak’ın dosyası tefrik edildi. 

Mahkeme, gazeteciler hakkında verdiği kararların gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin Türkiye’nin 2018’de Efrîn’e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı işlediği, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) lehine ve devletin aleyhine bir şekilde yayın yaptığı iddia edildi. Kararda, QSD'nin "meşru savunma", "öz savunma", "büyük mücadele", "çağın direnişi" ve "efsanevi direniş" kavramlarıyla meşrulaştırıldığı iddia edildi. Kararda, gazetenin KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin devamı olduğu ve “KCK'nin basın-yayın düzenlemelerine uygun faaliyet gösterdiği" ileri sürüldü. 

DELİL: GAZETE NÜSHALARI

Anter Anter babası Musa Anter'in ölüm yıl dönümünde yaşamını yitirdi Anter Anter babası Musa Anter'in ölüm yıl dönümünde yaşamını yitirdi

Gerekçeli kararda, Pınar Tarlak'ın gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olduğu, “çalışan personeli organize ettiği” ve gazeteyi örgütsel doğrultuda hazırladığı iddia edildi. 20 Ocak 2018 ile 27 Mart 2018 tarihleri arasında basılan gazete nüshalarıyla “örgütü propagandası yapıldığı" ve "örgütün açıklamalarının yayınlanmasının" amaçlandığı belirtildi. Tarlak hakkında İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla başka bir dava olduğu ve bu yüzden dosyasının ayrılmasına karar verildiği aktarıldı. 

Gazete dağıtımcısı Mizgin Fendik’in basın kartı “sözde” olarak nitelendirildi. Fendik hakkında şu ifadelere yer verildi: "Sanığın çalışanı olduğu gazeteyi görevi gereği dağıtmasının gazete içeriği haberlerden sanığı sorumlu kılamayacağı, bu doğrultuda sanık hakkında her ne kadar örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de sanığın savunmalarının aksine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşıldığından sanığın atılı suçtan beraatına karar verilmesi(...)” Kararda, Fendik’in dağıtımcı olduğu ve gazete içerisindeki haberlerden sorumlu tutulamayacağı ifade edildi.

HABER HAZIRLAMAK ‘SUÇ’ SAYILDI

Gazeteci Mehmet Ali Çelebi’nin haber hazırlamakla görevli olduğu ve "örgütün ideolojisi doğrultusunda haber düzenlediği" öne sürüldü. Çelebi’nin telefonunda Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim ile PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Zuhad Kobanî'nin numaralarının yer almasının tek başına delil sayılamayacağı ifade edildi. Kararda, Çelebi’nin örgütün lehine uluslararası kamuoyu ve destek oluşturmaya çalıştığı ve “örgüte yardım ettiği" iddialarına yer verildi. 

Gazete editörü Reyhan Hacıoğlu’nun yaptığı röportajlar ve ev baskınında ele geçirilen dijital materyallerde bulunan gazete nüshaları suç olarak gösterildi. 

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar'ın gazetenin basıldığı Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi olduğu ve şirketin “örgütsel faaliyetler içerisinde” olduğu iddia edildi. Yaşar için “yapılan haberler ile örgüte moral ve motivasyon sağlandığı, ayrıca örgüt lehine kamuoyu oluşturulmaya yöneldiği anlaşılmıştır” denildi.

'MANEVİ YARDIM' SUÇLAMASI

Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri olduğu ifade edilen gazeteci İshak Yasul’un imzasız haberlerden sorumlu olduğu belirtildi. Gazetede yayımlanan “Zeytin Dalı Harekatı”na dair haberlerin suç olduğu ileri sürüldü. Kararda, “Faturası Ağır Olur”, “Karayılan, 11 aylık savaş bilançosunu açıkladı:24’ü rütbeli 1484 asker ve 578 HPG'li yaşamını yitirdi” ve "Efrin Darbeyi Tetikler" haberlerinin “örgütün amaç ve hedefi doğrultusunda” hazırlandığı kaydedildi. Ayrıca haberlerin “örgüte yardım etmek” amacı taşıdığı değerlendirmesi yapıldı.  

Hicran Ürün için “Gazetenin editörü olduğu anlaşılmıştır” denilmesi dikkati çekti. Ürün’ün gazete sayfalarını hazırladığı, haberlerle "örgüte moral ve motivasyon verdiği" iddia edildi. Kararda, ayrıca Ürün’ün "örgüte manevi yardım ettiği" kaydedildi.  

MA / Ömer İbrahimoğlu

Kaynak: MA