İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada kapsamında, 13 Şubat'ta evlerine yapılan baskınla Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Tolga Güney, Delal Akyüz, Jinnews muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar Muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Funda Akbulut gözaltına alındı. 16 Şubat'ta Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan gazetecilerden Aydın, Güney, Akyüz ve Akbulut hakkında ev hapsi, Başakçıoğlu ve Turan hakkında adli kontrol kararı verildi.
Soruşturmanın üzerinden 8 ay geçtikten sonra Cihan Başakçıoğlu hakkında takipsizlik kararı verildi. Funda Akbulut hakkında hazırlanan iddianame İzmir 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, Akbulut'un iddianamesini gönderdiği İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi, incelemesini sürdürüyor.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, gazeteciler Semra Turan, Tolga Güney ve Melike Aydın hakkında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla hazırlanan iddianame 30 Ekim'de İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Delal Akyüz hakkında başlatılan soruşturma da tamamlandı. Aynı suçlama ile hazırlanan iddianame yine İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek 12 Şubat 2025'e duruşma tarihi verildi.
İddianameyi kabul eden mahkeme, gazetecilerin ev hapsi adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebini, "delillerin toplanmamış olması" gerekçesiyle reddetti.
Akyüz hakkında hazırlanan iddianamede "örgüt üyesi olduğu" iddiası, açık tanık Buse Aslan ve daha önce de gazetecilere açılan davalarda ifadeleri bulunan itirafçı tanık Ümit Akbıyık'ın beyanlarına dayandırıldı. Diğer gazetecilerle ilgili hazırlanan iddianamede de yer alan PKK'nin kuruluşu, tarihi, amacının anlatıldığı 5 sayfanın ardından açık tanıkların ifadeleriyle Akyüz ile PKK arasında bağ kurulmaya çalışıldı. Akyüz'ün PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Kürt sorununun çözümü odaklı yaptığı haberler suç unsuru olarak gösterildi. Yine Akyüz'ün haber kaynakları ve gazetecilerle yaptığı 26 telefon görüşmesi de suç unsuru olarak yer aldı.
'BASIN AÇIKLAMALARI ONA HABER VERİLİRDİ'
Açık tanık Buse Aslan beyanında basın açıklamalarının Delal Akyüz'e haber verildiğini söylerken, "Bana fotoğraflarını göstermiş olduğunuz şahıslardan (2-1) numaralı fotoğrafta bulunan şahsı Delal Akyüz olarak tanırım. Mezopotamya Ajansı'nda muhabirlik yaptığını biliyorum. Yapmış olduğu haberler ile görüntülerin Mezopotamya Ajansı dışından Sterk TV, Medya Haber, ANF, Fırat NEWS isimli örgütsel sitelerde yayınlandığını bilirim" ifadelerini kullandı.
RÖPORTAJ ALMAK DA VERMEK DE SUÇ
İddianameye "suç delili" olarak yerleştirilen telefon konuşması kayıtları ve haberler ise tamamen mesleki faaliyetlerine yönelik olurken, bunlar arasında “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)”, Deniz Poyraz'ın mezarlık anması, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER) kongresi, hasta tutsaklar Yılmaz Özalp, Cemal Tanhan, İzmir'de yapılan gözaltılar, tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti ile 30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan ve geri gönderme merkezinde tutulan Abdulmenaf Osman hakkında yaptığı haberler bulunuyor. Yine Akyüz'ün daha önce gözaltına alınarak serbest kalması sonrasında Medyascope isimli haber sitesine verdiği röportaj da iddianamede yer alıyor.
Akyüz'ün yaptığı haberleri sanal medyada paylaşması da suçlama konusu yapılırken, cezaevlerinde yaşanan tahliyelerin ve tutsakların mahkemelerini takip etmek için buralara gitmesi de iddianamede yer aldı. Yine Akyüz'ün gazeteci arkadaşları ile yaptığı para transferleri de dosyada yer alırken, aynı evde yaşadığı gazetecilerle de "irtibatta olduğu" tespit edildiği denilmesi de dikkat çekiyor.
MA / Tolga Güney