Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ateşkes planına dair cevabın Mısır ve Katar'a iletildiğini açıkladı. Hamas ile İslami Cihad Hareketi'nden yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'den 'tamamen çekilmesini' önceledikleri bildirildi. Söz konusu açıklamanın ardından konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili, Hamas'ın arabuluculara ilettiği cevapla ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes için açıkladığı taslağı reddettiğini ileri sürdü.
İsrail basınında yer alan haberde, adı açıklanmayan üst düzey İsrailli bir yetkilinin, Hamas'ın Gazze için ateşkes planına ilişkin cevabını arabuluculara iletmesine ilişkin yerel basına değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. Hamas'ın ateşkes önerisine ilişkin cevabının İsrail yönetimine ulaştığını dile getiren yetkili, Filistinli grubun Biden'ın açıkladığı taslağın ana etkenlerini değiştirdiğini savundu.
İsrailli yetkili, Hamas'ın arabuluculara ilettiği cevapla Biden'ın açıkladığı ateşkes taslağını reddettiği iddiasında bulundu.
HAMAS'TAN BMGK KARARININ UYGULANMASI İÇİN MÜZAKERE TALEBİ
Hamas'ın üst düzey isimlerinden Ali Bereke ise, Filistinli grupların, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak için arabuluculardan dolaylı müzakere yapmalarını talep ettiğini söyledi. Hamaslı yetkili Bereke, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Bereke, Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nin başını çektiği Filistinli direniş gruplarının, arabulucuları BMGK kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak amacıyla dolaylı müzakereler yürütmeye çağırdığını belirtti. BMGK kararının pratik uygulama mekanizmalarına ihtiyacı olduğunu ve takip edilmesi gerektiğini ifade eden Bereke, Hamas'ın, tam ve kalıcı bir ateşkese, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesine ve ciddi bir esir takası anlaşmasına yol açacak her türlü anlaşmayı desteklediğini vurguladı.
BM, İSRAİL ORDUSUNUN 'KARA LİSTEYE' EKLEDİ
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusu ve güvenlik güçlerini çatışma bölgelerinde çocuklara zarar verenler "kara listesine" aldı. Anadolu Ajansı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2023 yılı verilerini içeren ve henüz kamuya açıklanmayan "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu"na ulaştı. Raporda, 2023'te çatışmalarda çocuklara yönelik şiddettin korkunç boyutlara ulaştığı belirtilerek, "2023'te çatışmalarda çocuklara yönelik ağır ihlaller yüzde 21 artış gösterdi" ifadesi kullanıldı.
Çocukların ölüm ve yaralanmasına yol açan olayların bir önceki yıla göre yüzde 35 artış gösterdiği vurgulanan raporda, "2023 yılında çocuklara yönelik 32 bin 990 ağır ihlal kayda geçti" ifadesine yer verildi. Raporda, kayıtlara göre 2023 yılında 5 bin 301 çocuğun öldürüldüğü, 6 bin 348 çocuğun yaralandığı, 8 bin 655 çocuğun silahlı grupların kadrolarına alındığı, 5 bin 205 çocuğun insani yardıma erişiminin engellendiği, silahlı gruplarla bağlantı nedeniyle 2 bin 491 çocuğun tutuklandığı ve 4 bin 356 çocuğun kaçırıldığı bildirildi.
İSRAİL ORDUSU İLK KEZ LİSTEDE
Gazze'deki son gelişmeler uyarınca İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklara karşı ağır ihlallerin yüzde 155 arttığı kaydedilen raporda, bu çerçevede 8 bin 9 ağır ihlal vakasının kayda geçtiği belirtildi. Bu ihlaller 4 bin 360 çocuğa yönelik gerçekleşirken, bunların 113'ünün İsrailli, 4 bin 247'sinin ise Filistinli çocuklar olduğuna dikkati çekildi. Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki 4 bin 247 Filistinli çocuğa yönelik 7 bin 837 ihlal gerçekleştiği aktarılan raporda, ihlallerin İsrail ordusu ve İsrailli yerleşimciler tarafından yapıldığı kaydedildi.
Raporda, İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin, ihlallerin 5 bin 698'ine sebep olduğunun altı çizildi. İsrail'in 906 Filistinli çocuğu gözaltına aldığı aktarılan raporda, BM'nin çocukların kötü muamele ve cinsel tacize uğradığına ilişkin bilgi edindiği aktarıldı. Raporda, İsrail ordusunun Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çocukların insani yardıma erişimini engellediği de kaydedildi.
İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin yanı sıra Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile Filistin İslami Cihat Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Tugayları'nın da listeye alındığına, bu verilerin 2023'e ait olduğuna, son dönemde durumun daha da kötüleştiğine işaret edildi. Raporda, 2023'ün son çeyreğine ilişkin Gazze'deki durum nedeniyle 23 bin ağır ihlalin teyit beklediği bildirildi.
Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in değerlendirmelerine de yer verildi. Buna göre, Guterres, "İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te öldürdüğü ve yaraladığı çocuk sayısı karşısında dehşete düşmüş durumdayım. İsrail ordusunun askeri operasyonunun Gazze'de yol açtığı ölüm ve yıkım daha önce hiç görülmemiş düzeyde" ifadelerini kullandı.