GÜNDEM

Habur’da bekletilen çocuklar yurda yerleştirildi

Habur Sınır Kapısı'nda bekletilen 6 çocuk, Şirnex’teki bakanlık yurduna yerleştirildi.

Abone Ol

Mûş’un Kop (Bulanık) ilçesine kayıtlı olan ve 4 gündür Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesinde Habur Sınır Kapısı’nda bekletilerek geçişlerine izin verilmeyen Çelik ailesinin 6 çocuğu dün gece yarısı Silopiya’ya geçti. 

Savaş Çelik, 2016 yılında siyasi sebeplerden dolayı eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Suriye’ye göç etmek zorunda kaldı. 2022’de Avrupa'ya gitmeye çalışırken Lübnan’da gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilen Çelik, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Erzurum Dumlupınar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Baba Çelik tutuklandıktan sonra çocukların annesi de politik sebeplerden dolayı dönemedi ve çocuklar ortada kaldı

4 GÜNDÜR BEKLETİLİYORDI 

Bunun üzerine amca Vasıf Çelik, çocukları tekrar Kop’a getirmek için girişimlerde bulundu. Amca Çelik, D. Ç. (16), Z. Ç. (14), E. Ç. (12)  A. Ç. (9), F. Ç. (10) ve F. Ç. (11) isimli yeğenlerini Mûş’a getirmek için Federe Kurdistan Bölgesi’ne gitti. Çocukların kimlikleri eski olduğu gerekçesiyle 4 gün Sınır Kapısı’nda bekletildi. Çocukların geçişine izin verilmeyince amca Çelik, çocuklarla birlikte Habur Sınır Kapısı’nda mahsur kaldı.

DNA EŞLEŞMESİ BEKLENİLECEK

Haberimizden sonra dün gece saatlerinde amca ve çocukların Sınır Kapısı’ndan geçişine izin verildi. Çocuklar Şirnex merkezde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir yurda yerleştirildi. Çocuklar ile tutuklu bulunan babalarının DNA eşleştirilmesi yapılana kadar yurtta kalacak. 

DNA eşleşmesinin ardından çocukların amcalarına teslim edileceği öğrenildi.