Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla işyerlerine yönelik denetimlerini artırmak için hazırlıklara başladı. Bakanlığın, iş dünyasında yaşanan kayıt dışılığı ve mevzuata aykırı uygulamaların önüne set çekmek amacıyla geniş ve detaylı bir denetim sürecine başlayacağı iddia edildi.
SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın ortaya çıkan bu iddiayla ilgili paylaştığı bilgilere göre, müfettişler yıl boyunca işyerlerini mercek altına alacak. Denetimler, ücret bildirimlerindeki hatalar, çalışma saatlerine uyumsuzluk, iş sözleşmelerindeki eksiklikler ve özlük dosyalarındaki düzensizlikler gibi birçok başlığı kapsayacak.
Tespit edilen ihlaller durumunda işverenlere idari para cezaları kesilecek. Ayrıca sadece cezalarla sınırlı kalınmayacak geçmişe dönük asgari ücret teşviklerinin de iptali gündeme gelebilecek.
Karakaş, Ankara’dan yaptığı açıklamada işverenleri bir kez daha uyararak, çalışma mevzuatına uygun hareket etmeyen işletmelerin ciddi yaptırımlarla karşılaşabileceğini vurguladı. Denetimlerin, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının yanı sıra araç kullanımı gibi konuları da içereceği bildirildi.
İsa Karakaş: “2025’te Denetimler Artıyor, Ciddi Yaptırımlar Yolda”
SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK denetimlerinin yoğunlaşacağını belirtti. Ankara’dan edindiği bilgilere göre, işletmeler gerekli önlemleri almazsa ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Karakaş, bu süreçte işverenlerin özellikle şu konulara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı:
Meslek kodu uyumsuzlukları ve ücretlerin eksik bildirilmesi,
Fazla mesai ve çalışma süresi sınırlarının aşılması,
İş sözleşmeleri, özlük dosyaları ve SGK bildirimlerindeki eksiklikler,
Şirket araçlarının yetkisiz kişilerce kullanılması,
İnsan kaynakları ve muhasebe arasındaki koordinasyon eksikliği.
2024 yılında SGK’nın gerçekleştirdiği denetim sayısı 100 bini aşarken 2025’te bu sayı daha da artacak. Risk odaklı ve ani baskın denetimlerin yanı sıra, yabancı uyruklu çalışanlara yönelik kontroller de sıkılaştırılacak.
Karakaş ayrıca, denetimlerde tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle idari para cezaları, teşvik iptalleri ve hatta işin durdurulması gibi ağır sonuçlarla karşılaşılabileceğini hatırlattı.
"İşyeri ve sistemlerinizi müfettiş gözüyle denetlemeden bu süreci göz ardı etmeyin," diyen Karakaş, mevzuata uygunlukla cezalardan korunmanın mümkün olduğunu vurguladı.