HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yaptığı yazılı açıklama ile, iktidarın cezaevi politikalarını eleştirdi ve meclise verdiği kanun teklifine ilişkin bilgi verdi.

CPT'ye İmralı başvurusu: İvedilikle ziyaret edilmeli CPT'ye İmralı başvurusu: İvedilikle ziyaret edilmeli

Hukuk devletlerinde bilgi edinme ve özgür haber dolaşımının yasalarla güvence altına alındığına vurgu yapan Dede, temel hak ve özgürlüklere ilişkin genel hükümlerin yanı sıra belli kural ve standartlar bulunduğuna dikkat çekti.

Dede, "Birleşmiş Milletler’in ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin düzenlemeleri var. 1955 tarihli Mahkumlara Uygulanacak Muameleye İlişkin Standart Asgari Kurallar, 1988 tarihli Her Tür Tutuklu ya da Hapsedilen Kişilerin Korunmasına İlişkin İlkeler ve 7 Aralık 2015 tarihinde Birleşmiş̧ Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Nelson Mandela Kuralları (Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları) bunların başında gelmektedir. Keza Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi sözleşme çerçevesinde hapishanelerde temel hak ve özgürlüklere uygunluk konusunda uygulanabilecek belli standartlar belirlemiştir. Tüm bu çalışmaların ortak paydası hapishane koşullarının insan odaklı olarak iyileştirilerek hak ihlallerinin önüne geçmektir. Uluslararası sözleşmelere ve temel metinler çerçevesinde değerlendirdiğimizde bilgi edinme hakkının en temel insan haklarından olduğunu görüyoruz" dedi.

Bilgi edinmenin insanlar için hak olduğunun altını çizen Dede, "Demokratik sistemlerde özgür haber dolaşımı bu hakkı sağlayan araç olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda tutuklu ve hükümlülerin süreli veya süresiz yayınlara ulaşabilmesi de bilgi ve kanaatlere ulaşma özgürlüğünün somut yansıması olarak ifade özgürlüğünün koruması altındadır. Bu kapsamda süreli ve süresiz yayınlara keyfi uygulamalar getiren 5275 sayılı kanunun 62 maddesinin 4. Fıkrası açıkça Anayasanın 26.maddesine aykırıdır. “Basın İlân Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler, ceza infaz kurumuna kabul edilmez” hükmüyle tutuklu ve hükümlülerin düşünce ve haberlere erişim hakkı çiğnenmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Teklifinin gerekçesinde haber alma özgürlüğünün sağlanması amaçladığını belirten Dede aynı konu ile ilgili 2014 yılında alınan kararla, tutuklu ve hükümlülerin; Kürtçe, Türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış gazete ve dergiler de dâhil, süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkına sahi olduğunu anımsattı.