Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Cumhurbaşkanı adayımızı çıkaracağız” açıklaması seçim gündemine damga vurdu. Partisinin 7 Ocak’taki Kars İl Olağan Kongresi’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “HDP kendi adayıyla seçime girecek” dedi. Buldan, aynı gün, “Cumhurbaşkanı adaylarının Emek ve Özgürlük İttifakı’nın adayı olacağı” açıklaması yaptı. Buldan’ın bu sözleri, basında ve sanal medyada en çok konuşulan, tartışılan ve yorum yapılan konuların başında geldi. Buldan’ın açıklamaları Millet İttifakı içinde yer alan partililerden eleştirel karşılansa da, parti tabanında olumlu karşılandı.

Venedik Komisyonu, HSK Üyeliği ve Adalet Bakanı'nı Eleştirdi Venedik Komisyonu, HSK Üyeliği ve Adalet Bakanı'nı Eleştirdi


ALTILI MASA’YA TEPKİ

HDP, 27 Eylül 2021 tarihinde “Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu”nu açıkladı. Sonrasında, deklarasyonda yer alan ilkeler üzerinden sık sık “ortak aday” çağrısı yaptı. Ancak HDP’nin bu tutumu Altılı Masa’da karşılık bulmadı. HDP ile temas kurmaktan kaçınan Altılı Masa’nın en önemli unsuru CHP ve Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ürkek ve çekingen yaklaşımları eleştirilerin odağı oldu. HDP’nin bütçesine bloke konulduğu gün toplanan Altılı Masa, sonrasında yaptığı açıklamada da bu konuya yer vermedi.

ORTAK ADAYA KAPILAR AÇIK

HDP yetkilileri, hiçbir zaman “ortak aday” için muhalefete müzakere kapılarını kapatmadı. HDP Eş Genel Başkanları birçok kez “ortak aday” için çağrıları yaptı. En son HDP’nin de bileşeni olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yaptığı toplantının sonuç bildirgesinde, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayımızı belirleme sürecinde ilkelerimizle uygun, mutabakat ile belirlenmiş ortak aday seçeneğine daha yakın olduğumuzu ilan ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

HDP, aday çıkışından sonra da muhalefeti “müzakereye” davet etti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Adayımızı çıkardıktan sonra müzakere kapıları kapanmaz. Millet İttifakı'nın çıkaracağı aday 'Gelin sizinle müzakere etmek istiyoruz' derse müzakere ederiz” sözleriyle ilkesel olarak aynı noktada durduklarının altını çizdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de, “Altılı Masa’ya açtığımız kredinin sonuna geliniyor” diyerek, Altılı Masa’ya “Elini çabuk tut” mesajı verdi.

İSİM HAVUZU OLUŞTURULDU

HDP’nin aday çıkışından sonra gözler, adayın kim olacağına çevrildi. HDP’nin aday arayışları yeni değil. Partinin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin 25 Ekim 2022 günü Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Aday belirleme çalışmalarına başladık” sözleriyle deklare etmişti. Bu tarihten bu yana HDP bir isim havuzu oluşturdu. Parti kurullarında “kadın aday” ağırlık kazanınca arayışlar ve girişimler de bu yönlü oldu. Önceki dönem eş genel başkanları, vekiller ve çok sayıda parti yöneticisi cezaevinde bulunan HDP’de, “Aday, tutuklu siyasetçi olabilir” öneriler de gelişti. Cezaevinden bir ismin olmasını da ötelemeyen partinin kurullarında genel eğilim, 2018’deki seçimlerinde cumhurbaşkanı adayının cezaevinde bulunmasının dezavantajlarını sahada yaşadığı için “dışarıda ve sahada olacak bir adayın” olmasından yana tutum ortaya koydu.

LİSTEDE KİMLER VAR?

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, aday tartışmalarına bir açıklık getirdi. Temel, “Adayımız kişi olarak netleşmiş değil. Bir havuz var. Bu havuz isimlerden oluşuyor. Türkiye toplumunun tümünün uzlaşabileceği isimler çıkabilir. Gültan hanım, bu havuzda önemli bir isimdir ancak netleşmiş değil” dedi. “İsim havuzuna” ilişkin parti kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, havuzda birçok isim toplandı. Yükseköğrenim şartı bulunan cumhurbaşkanlığı adaylığı için oluşturulan isim listesinde sadece siyasetçiler değil, aydın, yazar, akademisyen ve sanatçıların isimleri de yer alıyor. Partinin oluşturduğu bir komisyon, listede adı geçenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyor.

İKTİDARI YENİLGİYE UĞRATMA

HDP’den şimdiye kadar isim konusunda açıklama yapılmadı. HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 24 Ocak’ta gerçekleştirdiği toplantıda ortak aday çıkarma konusunda karar aldı. İttifak, toplantının ardından doğrudan diyalog ve açık müzakere yöntemi ile gerçekleştirilebilecek görüşmelere tümden kapalı olunmamakla birlikte üzerinde uzlaşı sağlanan bir aday belirlenmesinde prensip olarak karar verildiğini açıkladı. İttifak, aynı açıklamada, “Mevcut iktidarı yenilgiye uğratacak, bu rejimin inşasını durduracak, demokratik ve emekten yana bir geleceği kuracak olan ittifakımız, seçim takvimini de göz önünde bulundurarak halkımızı seçeneksiz bırakmıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkelerimize dayanarak belirleyeceğimiz adayımızın ismini, en geniş emek ve demokrasi güçleriyle sürdürülen müzakereler ve çalışan mekanizmalarımızın varacağı netice ışığında, kısa bir zaman içinde kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ORTAK KOORDİNASYON

Toplantıda, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin cumhurbaşkanlığı adayı için kurulan ortak koordinasyona isim bildirmesi kararlaştırıldı. İttifakta yer alan partilerin önümüzdeki günlerde belirlediği isimleri koordinasyona bildirmesi bekleniyor. Koordinasyonun “aday havuzu”na sunulacak isimler üzerinden Cumhurbaşkanı adayını ittifak partilerine sunacak ve buna göre aday belirlenecek.

HDP’NİN İSİM LİSTESİNDE YER ALANLAR

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin bu yönlü çalışmaları devam ederken, HDP’nin isim listesinde konuşulan siyasetçilerin başında, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da yer alan partilerin eş genel başkanları, başkanları ve eş sözcüleri ile tutuklu DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yazar Zülfü Livaneli, siyasetçi Aylin Kotil, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Amed Milletvekili Garo Paylan geliyor.

HDP’nin isim listesinde, cumhurbaşkanlığı şartlarını karşılayan genç kadın milletvekilleri de yer alıyor.

MA / Özgür Paksoy