Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya cevaplaması istemiyle sorulan ortak soru önergesinde şu ifadelere yer verildi.

Bakanlığınızca atanan kayyum tarafından yönetilen Hakkari Belediyesi’nde işe alımlarda usulsüzlük olduğuna yönelik ciddi iddialar bulunmaktadır. Basına yansıyan haberlere göre Hakkari merkez ve ilçe belediyelerinde personel alımları usulsüz bir şekilde, yetkisi olmayan kişilerce yapılmaktadır. Belediye kanununa aykırı şekilde, %40 olan personel gideri oranı aşılarak %60’lara varmasına rağmen usulsüz işe alımların devam ettiği, işe alınan kişilerin AKP ile yöneticilik, üyelik ya da başka şekillerde bağlantılı olduğu görülmektedir. Söz konusu işe alımların kamuoyundan habersiz şekilde yapıldığı, herkesin başvurmasını sağlayacak gerekli duyuruların yapılmadığı ve kura ile sadece AKP'li belediye meclis üyelerinin ve yöneticilerinin verdikleri isimler üzerinden bir personel alımı yapıldığı anlaşılmaktadır. Belediyelerde usulsüz şekilde işçi alımı yapılması durumunda, ilgili kayyum ve yöneticiler hakkında görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle soruşturma ve kovuşturma açılabilir. Bu suçun cezası ise Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Bu bağlamda;

1. Hakkari’deki belediyelerde son 4 yılda kaç kişi işe alınmıştır?
2. Hakkari’deki belediyelerin personel giderinin toplam belediye bütçelerine oranı nedir?
3. Kayyum atanan belediyelerin işe aldığı kişilerin AKP'li belediye meclis üyelerinin akrabaları olduğu iddiası doğru mudur?
4. Belediyelere personel alımı sürecinde herkesin başvurabilmesi için gerekli duyurular yapılmış mıdır?
5. Söz konusu personel alımının daha şeffaf ve adil bir şekilde yürütülebilmesi için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yapılması uygunken, belediye tarafından sınavsız işçi alımı yapılmasının gerekçesi nedir?
6. Liyakatsiz şekilde yapılan işe alımların sorumlularıyla ilgili nasıl bir yaptırım uygulayacaksınız? Hukuki ilkelere aykırı olarak yapılan işe alımların iptaline yönelik bir işlem başlatacak mısınız?
7. Bakanlığınızca usulsüz şekilde işlem yapan kamu görevlileri hakkında işlem yapılacak mıdır?