Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Eskişehir’de yapılan bir düğünde söylenen Kürtçe şarkılar nedeniyle yaşanan gözaltı işlemine dikkat çekti. Oluç, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bir köyde yapılan bu düğünde Kürtçe şarkılar söylendiğini, düğünün kayıtlarına el konulduğunu ve 23 kişinin gözaltına alındığını anımsattı.

12 EYLÜL DARBESİ BENZETMESİ

Söz konusu isimlerin 8-9 saat boyunca “Terörle Mücadele Şubesi”nde tutulduğu bilgisini hatırlatan Oluç, isimlerin sorguya çekildiğini kaydetti. Oluç, “Sebep ne? Şarkılar üzerinden propaganda yapılmış. Bu kadarla da yetinilmemiş, başka bir şey daha yapılmış. Nedir, biliyor musunuz? Gözaltına alınanlara defalarca o Kürtçe şarkıların Türkçesi okutulmuş. Bu zorla Türkçe şarkı okutturma hadisesi size bir şey hatırlatıyor mu? Bize hatırlatıyor. Neyi, biliyor musunuz? 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır zindanlarında yapılan zulmü ve işkenceyi hatırlatıyor. Şimdi oluyor bu. Demek ki neymiş? Kürt düşmanlığı 1980 sonrasında olduğu gibi bugün de bakiymiş iktidar açısından baktığımızda” diyerek, tepki gösterdi.

‘CESARETİ KİMDEN ALIYOR?’

Bu durumu insanlık dışı gördüğünü ve kabul etmediklerini belirten Oluç, “Çok açık ve net olarak hem Eskişehir’deki hem Türkiye’nin her yerindeki adli ve idari amirlere bunu söylemiş olalım. Ana dili evrensel bir haktır. Kürtçe konuşmak ve şarkı, türkü dinlemek ya da söylemek milyonlarca Kürtün hakkıdır asla ama asla bunun engellenmesine geçit vermeyeceğiz, bunu bir kez daha söyleyelim. Böyle ırkçı, böyle Kürt düşmanı eğilimlerden ve yönelimlerden hem yargının hem emniyetin uzaklaşması gerektiğini bir kere daha özenle vurgulayalım. Şimdi, tabii, yerel yönetici bu cesareti nereden alıyor diye soracaksınız, yürütmeden alıyor, merkezi yürütmeden alıyor” diye konuştu.

‘BAKAN BEY DERDİNİZ NE?’

Işıkhan: Engelli ve Eski Hükümlü Vatandaşlara Hibe Desteği Başvuruları Başladı Işıkhan: Engelli ve Eski Hükümlü Vatandaşlara Hibe Desteği Başvuruları Başladı

Oluç, Sağlık Bakanlığı’nın E-Reçete sisteminde Kürtçeye yer verilmemesine ilişkin önergelerine verilen yanıtlara da değinerek, şöyle konuştu: “ ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkçe dışında bir dilde hizmet alamaz’ Niye alamıyorlar? Yani ülkedeki sağlık hizmetlerinden Arapça, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça hizmet alınabiliyor ama milyonlarca Kürt hizmet alamıyor ana dillerinde, Kürtçede. Bakan bey, sizin Kürtçeyle derdiniz ne? Kürtçede bir söz var, şimdi onu burada Kürtçe ifade etsem tutanaklara girmeyecek Türkçe söyleyeyim, Bakan bey anlar bunu. ‘Kaplumbağa kabuğundan çıkınca ilk olarak kabuğuna tükürürmüş’ Böyle işte, durum bu. Kürtçeye ve Kürt kültürüne hem halk hem de bizler sahip çıkmaya devam edeceğiz.”