Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in adına düzenlenen 2024 yılı Uluslararası Hrant Dink Ödülü gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. Ödülün Türkiye'den sahibi Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı oldu.Ödülün Türkiye dışından sahibi Sierra Leone'den yine kadın hakları alanında mücadele veren Rugiatu Neneh Turay oldu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Dink’in eşi Rakel Dink, törene katılanları Türkçe, Ermenice ve Kürtçe "hoş geldiniz" diyerek selamladı. Dink, yaşamı ve mücadelesi anılan eşi Hrant Dink'in 70. doğum günü olduğuna dikkat çekti. Dink, dünyada fiziksel ve ruhsal şiddet ile öfkenin hakim olduğunu belirterek, bu durumun sabır, merhamet, saygı ve sevginin her geçen gün daha da azalmasına neden olduğunu vurguladı. "Terörün gücü, uluslararası arenada da artıyor. Ülkemizde mecliste bile konuşmalar şiddete dönüşüyor" diyen Dink, kimlikleri hedef alan tehditlerin toplumda şiddeti normalleştirdiğini, kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yönelik şiddet hikayelerinin yaygınlaştığını ifade etti.

HSK kararları Resmi Gazete’de yayımlandı HSK kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

‘DEVLET ŞİDDETİ BESLİYOR’

Dink, rastgele insanların hayatına son verildiğine, hayvanların yaşam haklarının göz ardı edildiğine ve çocuk haklarıyla ilgili tartışmaların yerini öldürülen çocukların haberlerine bıraktığına dikkat çekti. Dink, ayrıca, devletlerin şiddeti beslediğini ve politikacıların medeniyet, komşuluk ve kul hakkı gibi kavramlardan bahsederken yeni savaş planları yaptığını söyledi.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI 

Geçmiş yıllarda ödül sahiplerinin çeşitli baskılara maruz kaldığını belirten Dink, Rusya'daki uluslararası memurların ifade özgürlüğüne katlanamayanlar tarafından yabancı ajan suçlamasıyla yargılandığını ve geçen seneki ödül sahibinin sesinin susturulmak istendiğini ifade etti. Dink, adalet bekleyen haksız yere hapsedilmiş canlara ve tüm dünya genelindeki mücadelelere saygı duruşunda bulundu. Dink, "Bu döngüden kurtulmanın tek yolu şiddet vaaz eden tüm politikalardan uzak durmak ve yaşam hakkını savunmaktır" diyerek, toplumsal barış, adalet ve eşitlik için birlikte mücadele çağrısında bulundu. Dink, “Biz, çocuklarımız ve torunlarımız için seslerimizi birlikte yükseltmeliyiz. Yaşam hakkına ve doğaya saygı istiyoruz"  ifadelerini kullandı.

ÖDÜL MOR ÇATI VAKFINA 

Ardından Rakel Dink ve Zeynep Oral'ın takdim ettiği ödülü alan Mor Çatı Vakfı üyeleri yaptıkları açıklamada, "Şiddetsiz adil ve eşit bir dünya için mücadelemiz ortak" mesajı verdi.