Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla düzenlenen eylemin 143’üncü haftasında, Yüksekova'daki Sanat Sokağı’nda bir araya gelen grup, yaşanan adaletsizliklere dikkat çekti.

Açıklamada, İHD Hakkari Şube Başkanı Sibel Çapraz, hasta tutsaklar ve kayıplar için adalet istedi. Çapraz’ın ardından söz alan İHD Hakkari Şube Sekreteri Pınar Şen, gözaltında kaybetme uygulamalarının Türkiye’de olağan bir hale geldiğini vurguladı. Şen, “Yetkililerin ellerinde bulundurdukları yasalardan doğan güçleri kötüye kullanmaları sonucunda birçok yurttaşımız gözaltına alınarak katledildi” dedi.

2 528

Olayın geçmişine de değinen Şen, 24 Ağustos 1996’da Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nın Otluca bölgesinde gerçekleştirdiği operasyon sonrasında, 26 Ağustos 1996’da 5 çobanın gözaltına alındığını belirtti. Ailelerin, akrabalarının akıbetini öğrenmek için yaptıkları başvurulara yanıt alamadıklarını ve konunun üstünün kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

İŞKUR Yüksekova Kura sonuçları açıklandı.. İşte kişi Listesi İŞKUR Yüksekova Kura sonuçları açıklandı.. İşte kişi Listesi

Otluca köyünde yaşananların ardından, kayıp çobanların aileleri 2004 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Türkiye, bu süreçte insan yaşamına yönelik hak ihlalleri nedeniyle mahkum edildi ve ailelere tazminat ödenmesine karar verildi.

Açıklamanın ardından katılımcılar, 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirerek kayıplarını andı. Eylem, kayıp yakınlarının adalet talebinin ve insan hakları savunucularının kararlılığının simgesi olarak bir kez daha öne çıktı.