Kurdistan ve Türkiye kentlerinde seçim ihlalleri sürüyor. Mûş merkeze bağlı Ejmanuk (Güzeltepe) Mahallesi’nde bulunan Güzeltepe Ortaokulu'nda 1034 numaralı sandıkta AKP'li Mûş Belediye Başkan adayı Feyat Asya'nın eşi öncülüğünde toplu oy kullanıldığı ortaya çıktı. 

Toplu oy kullanılmasına müdahale eden sandık görevlilerine saldıran AKP'liler, tepkilerin artması üzerine okuldan hızla uzaklaştı.  

TUTANAK TUTULDU 

Usulsüzlükleri yerinde gözlemleyen DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, toplu oy kullanılan sandığın oylarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Milletvekili ve ve hukukçuların yoğun çabaları sonucu olaya dair tutanak tutuldu. 

'HALK OYUNU KULLANABİLSİN DİYE BURADAYIZ' 

Tutanak tutulmasının ardından açıklama yapan Boz, ihlallere dikkat çekti: “Güvenlik güçlerinin gözü önünde cereyan eden olaylar var. Okuma yazma bilmeyen yurttaşlar ile birlikte bazı kişiler kabine gönderiliyor. Bu seçimin aslında geçersiz olması gerekiyor. Bizler burada halkımızın iradesini sandığa yansıtması için buradayız ve halk iradesine sahip çıkacağız" dedi.

3 KEZ OY KULLANDI, DEM PARTİ TUTANAK TUTTU 

Bir başka ihlal haberi ise Mûş merkezde bulunan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 1108 numaralı sandıktan geldi. Siyah çarşaf giyen bir kadının farklı sandıklarda üç kez oy kullandığı belirtildi. DEM Parti Kriz Koordinasyon Merkezi olaya müdahale ederek, tutanak tutulmasını talep etti. Kriz merkezinin uğraşları sonrası kadının oy kullandığı sandıklara ilişkin tutanak tutuldu. 

Öte yandan Milagir’de (Malazgirt), taşımalı seçmenlerin toplu bir şekilde oy kullanmak üzere sıraya girdikleri görüntülere yansıdı.

RIHA 

Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı kırsal Gözlek Mahallesi’nde bulunan ilköğretim okulunda Sait Günaydın, sanal medya hesabından 11 defa AKP’ye oy verdiğini paylaştı. Oy pusulalarının fotoğrafını çekip “Oylar AKP’ye. Al gör Kürdo, 11 tane ben attım” mesajı ile başka bir kişiye gönderen Günaydın,  karşısındaki kişinin kendisini şikayet edeceğini söylemesi üzerine, “Seni gebertirim” diyerek ölümle tehdit etti.

ŞIRNEX 

Şirnex’te Tümgeneral Ömer Keçecigil İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde "taşımalı" askerlere tepki gösteren Hüseyin Turhanlı şiddete maruz kaldı. Öğretmen Turhanlı, polislerin şiddetine maruz kaldı. Turhanlı, duruma “hırsızsınız” şeklinde tepki gösterdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ve partililer, askerlerin önünü keserek tepki gösterdi. 

Söz konusu okulda yaklaşık 5 bin seçmen bulunuyor. Ancak listede ismi olanların büyük bölümü Şirnex nüfusuna kayıtlı değil.

BURSA

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Demirtaş Sakarya Mahallesi'nde kurulu 2265 numaralı sandıkta, sandık başkanı sandık görevlilerine boş tutanak imzalattırdı.

RIHA 

Fransız Komünist Partisi üyelerinden oluşan uluslararası gözlemci heyet, Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde gözlemlerde bulundu. Heyet, ilçe merkezinde ciddi bir sorun gözlemlemediklerini, ancak kırsal mahallelerde blok oy kullanıldığına dair haberler aldıklarını belirtti. 

Serêkaniyê ilçesine bağlı Gellegoç ve Sûfra kırsal mahallelerinde toplu oy kullanımı girişimi oldu. 

Sewêreg (Siverek) ilçesinde ise Sabancı İlk Öğretim Okulu'nde kurulan 1437 Nolu sandıkta görevliler okuldan çıkarılarak oy kullanıldı. Yaklaşık 100 oyun kullanıldığı sandıkta 154 seçmen bulunuyor. Oyların AKP İlçe Yöneticisi Bayram Kamışlı tarafından kullanıldığı belirtildi. 

AKP Xelfetî (Halfeti) Belediye Başkan adayı Şeref Albayrak'ın 200 kişilik bir grup ile taşımalı seçmenlerin olduğu okullara giderek, toplu oy kullandırdığı iddia edildi.

ELKÊ: ZIRHLI ARAÇLARLA OY KULLANMAYA! 

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde oy işlemi sürerken, yüzlerce asker çarşı merkezinde zırhlı araçlarla oy kullanmaya gittiği görüldü. Seçmenler, duruma tepkili. DEM Parti'nin bütün itirazlarına rağmen silahlı askerler okul bahçelerinden çıkartılmıyor. 

Bakan Kira'da Yüzde 25 Sınırı Açıklaması: Meclis'in Kararına Bağlı Bakan Kira'da Yüzde 25 Sınırı Açıklaması: Meclis'in Kararına Bağlı

AMED 

Amed'in Hezro ilçesinde bulunan Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde seçimi takip eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed milletvekili Halide Türkoğlu, oy kullanmaya getirilen “taşımalı” seçmenlerden birinin hakaretine uğradı.

Türkoğlu’nun “taşımalı” seçmene yönelik tepkisi üzerine kendisini asker olarak tanıtan ancak ilçe halkının korucu olduğunu söylediği bir kişi sataşmalarda bulundu. Sataşmada bulunan kişi polis tarafından bölgeden uzaklaştırılırken, Türkoğlu söz konusu kişi hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. 

Daha sonra okula gelen DEM Parti Hezro Belediyesi eşbaşkan adayı Hasibe Yazdık da oy kullanmaya getirilen yabancı kişilere seslenerek, "Halkın iradesini ortadan kaldırma girişimlerine ortak olmayın" dedi. 

SİLAHLA SANDIK BAŞINDA

Çêrmûg ilçesinin kırsal Ada (Adalar) Mahallesi’nde de güvenlik görevlilerinin sandığa 100 metreden fazla yakınlaşması yasağına uymayan bir polis 1086 No’lu sandığın başında silahıyla beklemesi dikkati çekti. 

YABANCI HEYET PASUR’DAYDI 

Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesi ve köylerine yüzlerce polis ve asker seçmen olarak taşındı.  İlçedeki okullara asılan seçmen listelerine bakıldığında seçmen olarak taşınan kişilerin kütüklerinin batı kentlerine kayıtlı oldukları görüldü.

İlçeye bağlı Şêx Hemze (Hamzalı) köyünde bulunan okula 172 gardiyan ve askerin, Cummar (Uzunova) köyüne de 366 kolluğun kaydırıldığı öğrenildi. Xweşikan (Kayahan) köyünde bulunan ilkokulda da AKP’lilerin toplu şekilde açık oy kullandığı öğrenildi.

Seçimleri takip etmek üzere Amed’e gelen yabancı bir heyet, Pasûr’a geldi. Heyet, usulsüzlüklere sahne olan Atatürk Ortaokulu’na da gitti. 

Şehit Bedri Bozkurt İlkokulu’na da giden heyet, burada İlçe Seçim Kurulu yetkilileri tarafından karşılandı. Heyet, seçimlere dair sorular yönelttiği yetkililer birçok konuda gerçek dışı bilgilendirmelerde bulundu. Oy kullanan askerlerin ilçeye ikametlerini taşıdıkları ya da 142 nolu belge ile oy kullandıklarını savunan yetkililer, otobüslerle toplu taşınmalarını sormaları üzerine heyete “Sadece uzaktan gelen insanlar” cevabını verdi. 

Yabancı heyet, sonrasında DEM Parti İlçe Örgütü’ne ziyaret ederek parti yöneticilerinden bilgi aldı.

BEDLÎS

Bedlîs'in Tetwan (Tatvan) ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’inde 45 asker, silahlarıyla oy kullandı. Oy kullananların Reşadiye köyünden getirildiği öğrenildi. DEM Parti sandık görevlisi, “Sivil giyinmeniz lazım” diyerek, askerlerin oy kullanımına uygun davranması gerektiğini söyledi. Askerler ise, DEM Parti sandık görevlisinin üstüne giderek, kayıt almasını engelledi.

Hidayet Mahallesi’nde bulunan Vakıfbank Ortaokulu’nda ise, 20’den fazla askerin üniformalar ile oy kullandığı belirtildi. DEM Parti, itirazda bulundu. 

KONYA 

Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yapalı Mahallesi'nde bir kişi, 3 seçmenle birlikte oy kullanma kabinine girerek, toplu oy kullanımı çekmek istedi. DEM Parti okul sorumlusu, duruma itiraz etti. Askerler, DEM Partili okul sorumlusuna müdahale ederek, çekilen görüntüleri de sildirdi. 

MÛŞ 

Mûş merkeze bağlı Ejmanuk Mahallesi'nde kolluk kuvvetleri ve AKP'liler toplu oy kullanımını engellemiyor. Seçimin ilk saatlerinde başlayan "hileli oy" seçimi sandık görevlileri tarafından engellenmediği ve tutak tutulmadığı görüldü.

Okulda bulunan bütün sandıklarda toplu oy kullanılırken, Mûş milletvekili Sümeyye Boz ve DEM Parti Kriz Koordinasyonu’nun yazdığı tutanaklar ise sandık başkanı tarafından karar defterine geçilmedi. Daha önce tutanak tutmak isteyen avukatlar da korucular ve sandık görevlileri tarafından şiddete maruz kaldı.  

Boz'un yazdığı tutanağı karar defterine geçirmeyen sandık başkanına yandaş çıkan okul sorumlusu "evet hileli oy kullanılabilir" diyerek Boz'a cevap verdi. Okulu ziyarete gelen ve hileli oy kullanmaya müsaade eden AKP’li Aday Feyat Asya ve ağabeyi Sedat Asya, Boz'u tehdit ederek, iteledi ve hakaret etti. Öte yandan Asya, çekim yapmak isteyen gazetecileri de tehdit etti. 

Öte yandan Mûş’un Kop ilçesinde de AKP’li aday aynı saldırganlıkla okulları gezdi. AKP'nin adayı Yakup Kaya okul sorumlularına ve sandık görevlilerine müdahale etti. 

ANKARA 

Keçiören ilçesi, Kuşcağız Mahallesi, Gazeller Caddesi’nde bulunan Hun Ortaokulu’nda Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği aday oy pusulalarının içerisinde 99 adet Altındağ ilçesinin aday oy pusulası tespit edildi. Konuya ilişkin tutanak tutan sandık görevlileri, söz konusu oy pusulalarını kullanılmamak üzere ayırdı. 

ADANA 

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsakların, bu saate kadar halen oy kullanmadıkları öğrenildi. Kentte Kürt yurttaşları yoğun olarak yaşadığı mahallelerdeki okul önlerinde bekleyen bazı kişilerin oy kullanmaya gelenlere "Büyükşehir'de Zeydan Karalar'a, Seyhan'da Oya Tekin'e, Meclis üyeliklerinde ise DEM Parti'ye verin" diyerek yönlendirmeye çalıştı.

DEM Parti İl Örgütü, yaptığı açıklama ile seçmenlere "Adana'da tavrımız net. Mührü ağacın altına vuruyoruz. Oyumuzu DEM Parti'ye veriyoruz" diyerek çağrısında bulundu.

ANTALYA 

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde İlhami Tankut İlköğretim Okulu'nda sandık görevlileri için dağıtılan kumanyanın üzerinde AKP Büyükşehir adayı Hakan Tütüncü'nün sloganı olan "Antalya'nın altın çağı başlıyor" ifadesinin bulunması tepkilere neden oldu. Dağıtılan kumanyaların üzerindeki slogana avukatlar itiraz etti ve suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan itirazlar üzerine kumanya dağıtımı durduruldu. MA