İmamoğlu, görüşmede YRP lideri Erbakan’a özellikle Esenyurt ve diğer şehirlerdeki kayyım süreçleri hakkında bilgi verdi. "Kayyum öncesi ve sonrası yaşananlar, bu ülkenin demokrasisine ve hukukuna kesinlikle uygun değil" diyen İmamoğlu, kayyım uygulamalarının seçme ve seçilme hakkına zarar verdiğini belirtti. Bu süreçlerin "hukukun üstünlüğü" ve "insan hakları" gibi temel değerlere ters düştüğünü vurguladı.

"Meclis Var Ama Hükmü Yok"

İmamoğlu, kayyım uygulamalarının boyutlarının artmasından ve özellikle Mardin, Batman ve Halfeti’deki kayyım atamalarından duyduğu kaygıyı dile getirerek, "Meclis var ama meclisin hükmü yok" ifadesini kullandı. Kayyım atamaları sonrası, belediye meclis üyelerinin belediye binasına bile giremediklerine dikkat çeken İmamoğlu, bu durumun hukuken kabul edilemez olduğunu söyledi. Kamu bürokratlarının ve mülki amirlerin, belediye binalarını barikatlarla kuşatarak meclis üyelerinin görev yapmalarını engellediğini belirtti.

İmamoğlu: Hukuk Mahkemede mi Görülüyor, Ankara'da mı Yazılıyor?

İmamoğlu, gazetecilerin kayyım ile ilgili soru üzerine, hukuk süreçlerine olan kaygılarını yineleyerek, "Bu süreç hukuken mi görülüyor, yoksa Ankara'da bir ofiste mi yazılıp çiziliyor?" diye sordu. Ayrıca, Prof. Dr. Ahmet Özer’in tutukluluğu ile ilgili itirazın 7 saat içinde reddedilmesini de eleştirerek, "Hukuka olan güvenin bu kadar yerle bir edilmesi, milletimizin huzursuzluğuna yol açıyor" dedi.

Erbakan: Kayyım Uygulamaları Hukuka Aykırı

Fatih Erbakan ise kayyım uygulamalarının "hukuki olmayan, haksız bir yaklaşım" olduğunu belirtti. YRP olarak, kayyım atamalarının demokratik ve hukuki olmadığını ifade eden Erbakan, "Bir belediye başkanı suç işlerse, yargı kararıyla görevden alınmalı, ancak yerine seçilecek kişi yine halkın iradesiyle belirlenmeli" dedi. Erbakan, bu konuda YRP'nin yasal düzenlemeler için harekete geçeceğini de belirterek, kayyım uygulamalarının, özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki bölgelerde toplumsal sorunları derinleştirdiğine dikkat çekti.

"Millet İradesi Çiğneniyor"

Erbakan, 2016’da eklenen maddeyle millet iradesinin ihlal edildiğini ve kayyım uygulamalarının halkın seçme hakkına zarar verdiğini ifade etti. Bu uygulamaların, silahlı mücadeleye zemin hazırlayabileceğini belirten Erbakan, kayyım kararlarının daha büyük toplumsal sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

"Kayyım Düzenlemesi İçin Ortak Çalışma"

İmamoğlu, bu sorunun çözülmesi için tüm siyasi partilerin ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) encümeninin ortak bir çalışma yapması gerektiğini söyledi. Erbakan ise YRP olarak bu çalışmalara destek vereceklerini belirtti ve tüm siyasi partilerin ortaklaşa bir çözüm bulmalarını gerektiğini vurguladı.

Selahattin Demirtaş’tan Barış Süreci Mesajı: Kürtlerin Devlete Ortak Edilmesi Gerekiyor Selahattin Demirtaş’tan Barış Süreci Mesajı: Kürtlerin Devlete Ortak Edilmesi Gerekiyor

Sonuç: Kayyım Uygulamaları ve Hukuk Reformu Talebi

İmamoğlu ve Erbakan’ın görüşmesinde kayyım uygulamalarına yönelik ortak bir tutum sergilenmesi gerektiği ifade edildi. Her iki lider de kayyım atamalarının hukuka aykırı olduğunu ve yerel yönetimlerin halkın iradesine dayalı şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, yerel yönetim demokrasisinin korunması ve kayyım uygulamalarının son bulması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı.