Erdoğan ve Sisi'den Kritik Görüşme: Bölgesel İşbirliği ve Gazze İçin Ortak Adımlar Erdoğan ve Sisi'den Kritik Görüşme: Bölgesel İşbirliği ve Gazze İçin Ortak Adımlar

İran’da yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimini "reformist" eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan kazandı. Seçimlere katılım, ilk tura oranla yükselse de seçmenlerin yarısı sandık başına gitmedi. Özellikle Kürt ve Belucilerin yaşadığı bölgelerde seçimlere katılım düşük oldu. Gazeteci Sîpan Goran, İran'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi. 
 
SEMBOLİK ROL ÜSTLENİYOR
 
Seçilen Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin, ülkedeki mevcut politikaları değiştirmek için yeterli olmadığını dile getiren Goran, son 20 yıldır İran'ın iç ve dış siyasetinin Ali Hamaney'in kontrolünde olduğunu belirtti. Goran, “İran’da Cumhurbaşkanı sembolik bir rol üstleniyor. Kürtler açısından reform isteyen adayın seçilmiş olması psikolojik olarak iyi bir durum. Ancak Kürt kültürü, dili ve ekonomi üzerindeki baskılar hiç değişmedi" dedi.
 
KÜRT BÖLGELERİNDE DÜŞÜK KATILIM
 
Kürtlerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalleri konusunda hükümetin herhangi bir çözüme yanaşmadığını ifade eden Goran, “İran’da özellikle insan hakları alanında ciddi ihlaller söz konusu. Kadın hakları konusunda da herhangi bir ilerleme yok. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı daha önce yaptığı açıklamalarda, ‘Zulüm politikalarını kaldırmak için uğraşacağım’ dedi. Ancak uğraşmak ve bu politikaları değiştireceğim demek arasında fark vardır. İran’da ki politikaları izlediğimizde bütün yetkinin Hamaney'in elinde olduğunu görüyoruz. Bu anlamda köklü bir değişim beklemek zor. Özellikle Kürtler ve Beluciler sandıklara gitmeyerek, seçimleri boykot etti. Çünkü seçimlerin bir değişim yaratacağına dair inançlarını yitirmiş durumdalar” ifadelerini kullandı. 
 
DEĞİŞİM YARATILAMIYOR’
 
Seçimlerin kısa vadede ekonomi üzerinde bir iyileşme sağlamayacağını da belirten Goran, yeni yönetimin reformist politikaları üretmesi mevcut durumun daha da kötüye gitmesini engelleyebileceğini söyledi. Goran, “Uluslararası devletlerin seçimleri demokratik bulmadığını, ancak ABD ve Avrupa ülkelerinin yeni yönetimin politikalarını bekleyeceklerine dair açıklamaları oldu. İran'da seçimler demokratik bir şekilde yapılmıyor. Reform isteyenler seçilse bile İslami rejimin müdahalesi nedeniyle değişim yaratamıyorlar” diye konuştu. 
 
MA / Delal Akyüz