Milli Eğitim Bakanlığı, 1714 Güvenlik Görevlisi Alacak: İşte Detaylar Milli Eğitim Bakanlığı, 1714 Güvenlik Görevlisi Alacak: İşte Detaylar

Mesleki faaliyetleri nedeniyle Şubat ayında tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi’ne konulan ve 28 Haziran’da tahliye edilen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Şüheda Ronahi Çiftçi, 30 Haziran’da savcılık itirazı üzerine yeniden tutuklandı. Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini incelemek ve raporlaştırmak için tutsaklarla yapmış olduğu ziyaretler gerekçe gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Çiftçi’nin meslektaşları, avukatlara dönük uygulamalara tepki gösterdi.
 
AVUKATLIK KRİMİNALİZE EDİLİYOR’
 
ÖHD üyesi Nagihan Avçil, hukuksuzluklara karşı çıkan avukatların hedef alındığını söyledi. 
Çiftçi’nin mesleki çalışmalarından dolayı tutuklandığını belirten Avçil, “Ronahi gözaltına alındıktan sonra savcılık ifadesi ve Sulh Ceza Hakimliğinde kendisine isnat edilen suçları çürüttük. Raporlar ile kendisinin bir hak savunucusu olduğunu gösterdik. Tüm bu ispatlara rağmen tutuklandı” dedi. 
 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgilenen kurumların iktidar tarafından hedef alındığını vurgulayan Avçil,  “Cezaevlerinde iktidar eliyle özel bir politika uygulanıyor. Mahpusların tecrit edilmesi, hak ihlalleri ve tüm bunların yanında ise İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla, yani hukuki olmayan kararlar alınıyor. Bu hukuksuzluğu kabul etmeyen avukatlar ise yargılama ve soruşturmalara tabi tutuluyor. Avukatların mahpuslarla yaptıkları görüşmeler, iktidar politikası ve onun yandaş medyası doğrultusunda devamlı kriminalize ediliyor” ifadelerini kullandı.
 
SUÇ DUYURULARIMIZ REDDEDİLDİ’
 
Yandaş medya tarafından Çifti’nin ve ailesinin hedef gösterildiğini aktaran Avçil, tüm bunlara karşılık hukuksal süreç başlattıklarını söyledi. Sürecin mahkeme tarafından reddedildiğini ifade eden Avçil, “Dosyada olmayan, yalan ve yanlış bilgiler türedi. Dosyada olan bilgiler kapsamında değil, manipüle edilen bilgiler doğrultusunda avukat Çiftçi ve ailesi hedef gösterildi. Asılsız haberler konusunda erişim engeli gelmesine dair mahkemeye başvuruda bulunduk. Fakat haberin ana çıkış yeri ‘Sabah Gazetesi’ olmasından dolayı mahkemeler ‘basın özgürlüğü’ olarak değerlendirdi. O yüzden taleplerimiz reddedildi. Suç duyurusunda bulunduk. Yaptığımız tüm başvurular reddedildi” diye belirtti.
 
'ORTAK MÜCADELE' VURGUSU
 
Hukuk örgütlerine ortak mücadele çağrısı yapan Avçil, “Kumpas dosyalar açılarak geri adım attırmaya çalışanlara ve hukuksuz dava açanlara karşı mesleki faaliyetimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere ‘kendine avukatım’ diyen hukuk örgütlerinin ve vicdan sahibi tüm kesimlerin bu hukuksuz yargılanmalara karşı ortak mücadele hattını büyütmeye davet ediyoruz” çağrısını yaptı.