İran'ın başkenti Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada darp edildiği şüphesiyle hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin cenazesi sonrası ülkede başlayan eylemler dördüncü haftasında, üniversitelerde yeni eğitim yılının başlamasının da etkisiyle, şiddetlenerek devam ediyor.

Sosyal medyada yayınlanan ve Tahran, Şiraz, Kerman, Meşhed, Kerec, İsfahan ve Senendec gibi çok sayıda kentte çekilen görüntülerde güvenlik güçlerinin eylemcilere aşırı güç kullanarak, ölçüsüz müdahale ettiği, bazı bölgelerde gerçek mermi müdahale sonucu ölenler olduğu, çıkan çatışmalarda da çok sayıda kişinin yaralandığı görüldü.

Çok sayıda kentte eylemciler coplanarak darp edildi ayrıca yüzlerine doğru hedef alınarak plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz atıldığı görüldü.

SENEDEC'TE EN AZ 2 KİŞİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

NetBlock'un açıklamasına göre, internetin tamamen kesildiği Kürdistan eyaletindeki Senendec kentinde gerçek mermiyle müdahale sonucu ölenler oldu. İran insan hakları örgütü Hengaw kentte en az iki kişinin silahla vurularak öldürüldüğünü duyurdu. Bu iki kişiden birinin sadece eylemcilere korna çalarak destek olduğu sırada aracının içinde başına aldığı kurşun darbesiyle öldüğü açıklandı. Diğer eylemcinin de karnından vurulduğu duyuruldu.

1500 tasvir adlı rejim muhalifi hareket de Meşhed'deki eylemler sırasında bir kadının güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

EZ ZEHRA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: KATİL MİSAFİR İSTEMİYORUZ

Ülkede eylemler devam ederken dini lider Ayetullah Ali Hamaney'den sonra üİkenin en yetkili kişisi olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yeni öğretim yılı sebebiyle Tahran'daki Ez-Zehra üniversitesine gitti.

Tutsaklar da aileleri de tecritte Tutsaklar da aileleri de tecritte

Katıldığı etkinlikte "Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz düşmanın batıl hayallerine geçit vermeyecek" dedi.

Bu sırada kampüsteki diğer kadın öğrenciler "Yozlaşmış sistem istemiyoruz, katil misafir istemiyoruz", "Mollalar kesinlikle gitmeli" ve "Defol Reisi" sloganlarıyla protesto eylemi yaptı.