Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının altıncı gününde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden AYM hilafına karar çıktı. Mahkeme Can Atalay Davası’nda tahliye kararı vermedi ve dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Kararı İsmail Saymaz duyurdu.

Öte yandan Artı Gerçek'in ulaştığı TİP'li isimler, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ni (UYAP) kontrol ettiklerini ve böyle bir bilgiye rastlamadıklarını söylediler.

İmamoğlu'ndan Yerel Yönetimler İçin Uyarılar: "Belediyeleri İyi Yönetemezsek İktidarı Alamayız" İmamoğlu'ndan Yerel Yönetimler İçin Uyarılar: "Belediyeleri İyi Yönetemezsek İktidarı Alamayız"

Öte yandan AYM Başkanı Zühtü Arslan gün içerisinde "kararımızı uygulayın" çağrısı yapmıştı.

AYM’nin bireysel başvuru kararlarına uyulması konusunda mahkemelere ve kamu gücünü kullanan tüm organlara çağrı yapan Arslan “Anayasa Mahkemesi’nden yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gerekir” demişti.

'EN YÜKSEK YARGI KURUMUN KARARI ALT MAHKEME TARAFINDAN HİÇE SAYILIYOR'

TİP'n resmi sosyal medya hesaplarından "Türkiye’nin en yüksek yargı kurumunun verdiği karar Hatay Milletvekilimiz Can Atalay söz konusu olunca bir alt mahkeme tarafından hiçe sayılıyor!" denilerek "AYM kararı uygulansın, Can Atalay derhal serbest bırakılsın" çağrısı yapıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararından sonra cezaevinden çıkması beklenen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili tahliye kararının verilmediği ileri sürüldü. Gazeteci İsmail Saymaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, kararı verecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'dosyayı Yargıtay'a gönderdiğini' belirtti.

Ancak Atalay'ın avukatları kararların yüklendiği UYAP sisteminde henüz herhangi bir gelişme olmadığını belirtti. UYAP sisteminde, dosyada en son İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un, mahkemeye gönderdiği "Gereğini yap" içerikli yazı görünüyor.

UYAP'a kaydedilen ancak henüz onaylanmayan son evrak ise saat 19.34'te sisteme yüklenmiş olarak görülüyor. Bu evrakın içeriği, henüz onaylanmadığı için davanın avukatları tarafından görülemiyor.

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay, Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. AYM, söz konusu kararı dün geç saatlerde İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Yerel mahkeme İhlal kararına rağmen 5 gün boyunca kararını açıklamadı. ArtıGerçek-DUVAR