GÜNDEM

İsveç yargısı, 'FETÖ üyesi' olmakla suçlanan kişinin iade talebini reddetti

İsveç’te Yargıtay, Türkiye’nin ‘suçladığı kişinin delillerin yetersiz olmasından ve isnat edilen suçların iki ülkede de suç teşkil etmemesinden dolayı iade işlemlerini durdurdu.

Abone Ol

İsveç’te Yargıtay, Afganistan’da ‘FETÖ’nün okullarında müdür olarak çalışan 48 yaşındaki bir kişinin iadesini isteyen Türkiye’ye ‘hayır’ dedi. .Türkiye’nin iadesini isteği söz konusu kişinin 2018’den beri İsveç’te daimi oturma izni ve sığınmacı statüsü var.

Diken'in İsveç merkezli Dagens Juridik’in aktardığı habere göre, İsveç’te Yargıtay, Türkiye’nin ‘FETÖ üyesi’ olmakla suçladığı bir kişinin iade talebini geri çevirdi.

Gazetenin aktardığına göre Yargıtay, Türkiye’nin sanığın silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekten dolayı şüpheli olduğunu söylediğini ancak sunulan delillerin yetersiz olduğunu dile getiriyor. Türkiye, sanığın Bylock kullandığını, ‘bir bankada’ hesabının olduğunu ve FETÖ’yle bağlantılı bir vakfın üyesi olduğunu belirtiyor. Ancak İsveç, bunların bir kişinin suçlu olduğuna karar vermek için yeterli olmadığını söylüyor.

‘BYLOCK’U HERKES İNDİREBİLİR’

Habere göre sanık Bylock’un herkes tarafından indirilebileceğini söyleyerek “Türkiye, Bylock’un hangi şekillerle yasa dışı amaçlarla kullanılabileceğini tanımlamadı. Herhangi bir bankada da suçla ilişkili herhangi bir işlem gerçekleştirmedim” dedi. Sanık, iade edilirse işkenceye ve insanlık dışı muameleye maruz kalabileceğini belirtti.

İsveç, delillerin yetersiz olmasından ve isnat edilen suçların iki ülkede de suç teşkil etmemesinden dolayı iade işlemlerini durdurdu.

Ancak İsveç Yargıtay Başkanı Anders Eka da, daha önce Türkiye’nin iadesini istediği kişiler arasında bulunan 19 kişinin daha önce yargılandığını, karara bağlanmış iade davalarını yeniden gözden geçirmeyeceklerini söylemişti.

ÜÇLÜ MUTABAKATTAN SONRA TÜRKİYE İADE LİSTESİ YOLLAMIŞTI

Türkiye, diplomatik görüşmelerden ve imzalanan üçlü mutabakattan sonra Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini veto etmeyi bırakmıştı. Görüşmeler sonrası ‘diplomatik zafer’ ilan edilmiş Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin terörle mücadelesine destek vereceği ve iade taleplerine olumlu yanıt vereceği konuşulmuştu.