CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda siyasi tutukluları serbest bırakacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "İnsanlar farklı düşünebilirler. Siyaseten farklı düşünen insanları hapse atmak doğru değil” dedi.
Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinin ilk durağı Boston’da, Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Birimi Kurucu Başkanı ve Harvard Şabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Direktörü Gökhan Hotamışlıgil'i ziyareti sırasında, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
CHP lideri, bir öğrencinin “Siyasi tutukluları serbest bırakacak mısınız?” sorusuna “Tabii, siyaseten, bir siyasetçinin hapse atılması, yani farklı düşünceye sahip olan insanların hapse atılmaları doğru değil. İnsanlar farklı düşünebilirler. Siyaseten farklı düşünen insanları hapse atmak doğru değil” karşılığını verdi.
'SAYDAMLIK İÇİN BÜROKRATLARI GÖREVLENDİRECEĞİZ'
Amerika'nın Sesi'nden Nafiz Çamlıbel'in haberine göre Türkiye'de devletin saydam bir devlet olmaktan çıkmış olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Önce bu saydamlığı sağlamamız lazım. Bu konuyla ilgili bürokratları görevlendireceğiz, hepsi bir hasar raporu getirecekler. O raporu aldıktan sora oturacağız, ona göre bir karar vereceğiz. Tabii önceliklerimiz var. Ekonominin içinde bulunduğu toplumsal yapımız, toplumdaki gerginlik, üniversitelerde yaşanan sorunlar. Bütün bunların hepsini çözeceğiz. Üst düzey bürokratların atamaları, oraya nitelikli insanlar atamak lazım. Nitelikli insanları atamazsanız sorun çıkar. Çürüyen devlet yapısı var, o devlet yapısını süratle düzeltmeniz lazım. Bunlar kısa sürede yapılacak, bunların çalışmaları yapılıyor. Bundan emin olun” dedi.
GENÇLERE 'UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN' MESAJI
Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ve kendi geleceklerinin nereye gittiğinden emin olmadıkları için yurtdışında olduklarını, Türkiye'ye dönmek için biraz umuda ihtiyaçları olduğunu söyleyen başka bir öğrencinin sözleriyle ilgili olarak da “Bir sefer emin olun, gerçekten de umutsuzluğa kapılmayın. Türkiye düşündüğünüzden çok daha güçlü bir ülke. Bütün bu sorunları aşacak kapasitesi var, bilgi birikimi var. Bütün mesele sizin beklediğiniz, bizim de gerçekleştirmek istediğimiz aktörler belli zaman dilimi içinde, yani seçimden sonra süratle yerlerine oturmalı. Oturduktan sonra her şey çözülür. Sonuçta karar alanlar, mekanizmalarını oluşturanlar insanlar. O insanlar doğru kararları aldıkları sürece hiç bir sorun kalmamış olur. Söylüyorum gençlere, asla umutsuzluğa kapılmayın. Sizin hayalleriniz benim hedefim olacak diyorum. Bundan en ufak bir endişeniz olmasın. Beraber çözeceğiz” diye konuştu.
'ELEKTRİKLER KESİLİNCE DERHAL SANDIĞIN OTURACAKSINIZ, DEDİM'
Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta da, “Ondan endişe etmeyin. Çok iyi verilerimiz var. Daha doğrusu 1998 yılından bu tarihe kadar, yani bugüne kadar tüm faaliyetler var elimizde. İlk kez oy kullanacak 7 milyon 750 bin civarında genç seçmen var. Onların da kayıtları var elimizde. Dolayısıyla her bir sandıkta görevlendirilecek arkadaşlarla ilgili olarak, seçim güvenliğini sağlamak üzere altı siyasi parti çalışıyoruz. Altı siyasi parti sandık başlarına görevlendirebilirse altı kişi zaten bir sorun yok. Artı, oyların kullanıldığı her okulda gönüllü avukatlar olacak. Gönüllü avukatlar da orada görev yapacaklar. Diyelim bir uyuşmazlık çıktığı zaman süratli bir şekilde avukatlar müdahale edecekler. Arkadaşlara da söyledim, sayım sırasında sakin ola sigara içmek için dışarı çıkayım demeyin dedim. Elektrikler söndü mü? Derhal sandığın üzerine oturacaksınız elektrik gelinceye kadar dedim. Buna benzer her türlü önlemi alıyoruz, yani bundan emin olun” dedi.
'ALTI PARTİDEN TEK BİR METİN ÇIKACAK'
Kılıçdaroğlu, Türkiye'de muhalefet cephesindeki CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu ‘altılı masa’ ile ilgili de açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu, “Her partinin çalışmaları diğer partiler ile bir araya gelecek ve tek bir metin çıkacak, altı lider bunun üstünde anlaşacak. Bu bizim için önemli. Bir başka şey, altı liderin seçtiği cumhurbaşkanı adayı ülkeyi nasıl yönetecek? Yani güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte yol haritamız nasıl olacak? Bunun için de bir çalışma yapıyoruz ama bu çalışma şu anda sadece liderler düzeyinde yapılıyor, aşağıya inmedi. Bunun ikinci toplantısı yapıldı, üçüncü, dördüncü toplantıdan sonra, bunu da olgunlaştırdıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.