8 Eylül günü 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 70 yıl tahtta kaldı. Kraliçe’nin yaşamı kadar kıyafetleri ve kumaş tercihleri de oldukça dikkat çekiciydi.
1947 yılında Prens Philip ile evlenirken giydiği gelinliğin ipek kumaşı dönemin şartları itibariyle Çin’den getirilmişti. Dönemin en ünlü Couture tasarımcılarından Norman Hartnell tarafından tasarlanan ve 350 kadın tarafından 7 haftadan daha uzun sürede hazırlanan gelinlik çok konuşulmuştu.
Kürt usta hazırladı
Prenses Elizabeth’in en az gelinliği kadar dikkat çeken bir diğer elbise ise 1952 yılında onu prenseslikten kraliçeliğe taşıyan taç giyme töreninde giydiği elbiseydi.
Televizyonda yayınlanan ilk taç giyme töreni olan bu törende giydiği elbise de oldukça dikkat çekiciydi.
Gelinliği gibi Norman Hartnell tarafından tasarlanan bu kıyafetin üzerinde, İngiliz Milletler Topluluğu’nda yer alan ülkelere ait çiçek motifleri işlenmişti.
Metalik işleme, inci, payet ve kristaller ile süslenen bu kıyafetin kumaşını ise, o dönem Suriye’nin başkenti Şam’da yaşayan İbrahim Kasım adlı usta tarafından özenle hazırlanmıştı.
75 yıl önce Kraliyet ailesi, Londra'daki Suriye Büyükelçisinden Elizabeth için Şam’da üretilen ve adına “Brokar” denen kumaşı yapmasını istedi.
Üzerinde Aşık ve Maşuk kuşları ile 12 ayar altınla işlenmiş ve ipekle desteklenmiş kumaştan Kraliçe Elizabehth için 200 metre ayrıca özel hazırlanmış.
Tarihi 3 bin yıla kadar dayanan ve Kürt ustalar tarafından yaygınca hazırlanan bu kumaş, dönemin Suriye Devlet Başkanı Şukri Kuvvetli tarafından Londra’ya gönderilmiş.
Norman Hartnell tarafından dikilen elbiseye metalik işleme, inci, payet ve kristaller eklenmiş.
Kürt Eyyübi ailesinden olan İbrahim Kasım, Şam’da Kürt Mahallesi olarak bilinen mahallede dönemin en ünlü kumaş ustalarından biri olarak biliniyor.