Asker eğlencesinde, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için gözaltına alınıp tutuklanan gençler hakkında hazırlanan dört sayfalık iddianamede, "Şarkı eşliğindeki halayın sosyal medya hesaplarından paylaşılarak çok daha fazla insana ulaşmanın amaçlandığı" savunuldu.

İstanbul’da 27 Temmuz’da Arnavuttöy, Bağcılar, Esenyurt ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yapılan baskınlarda düğün ve askerlik eğlencesine katılarak, halay çeken 19 kişi, “Örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Çekilen halayları sanal medya hesaplarından paylaşan trol hesapların hedef gösterdiği 19 kişiden biri de, Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı’nda askerlik yaptığı sırada gözaltına alınan Berdan Sal oldu.

Üç ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 kişiden 12’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 7 kişi serbest bırakıldı. Asker eğlencesinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için tutuksuz yargılanan Temurşah Sayan, Yıldırım Kaya ile tutuklu yargılanan İlhan Kaya, Yasin Tektaş ve asker olan Berdan Sal hakkında “Örgüt propagandası” iddiasıyla hazırlanan dört sayfalık iddianame İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Türk Sinemasının Koca Çınarı Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti Türk Sinemasının Koca Çınarı Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti

ÇOCUKLARIN DOSYASI AYRILDI

Aynı dosya kapsamında tutuksuz yargılanan B.K., C.G. ve Ö.T isimli çocukların dosyası ise ayrılarak Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderildi.

‘SÖZDE ASKER EĞLENCESİ’ VURGUSU

İddianamede, yargılananların katıldığı eğlenceye, “sözde asker eğlencesi” denilerek, görüntülerin askerlik yapan Berdan Sal’ın sanal medya hesabından elde edildiği belirtildi. Görüntü incelemesi sonucunda “Ha Gerilla” şarkısı eşliğinde halay çekenlerin tespit edildiği yer aldı.

Görüntülerde "Yıldırım Kayan, Temurşah Sayan ve Yasin Tektaş’ın halay çektiklerinin tespit edildiği" belirtilen iddianamede, şarkının sözleri ve yargılananların “halaya katılıp katılmadıkları” sorusuna verdiği yanıtlar da yer aldı. İddianamede, Yasin Tektaş eğlenceye katıldığını ancak halaya katılmadığını, İlhan Kaya’nın eğlenceye ve halaya katıldığını, Berdan Sal’ın ise eğlenceye katıldığını ancak halaya katılmadığı yönündeki beyanlarına yer verildi.

'PROPAGANDA' SUÇLAMASI

"Ha Gerilla” şarkısı eşliğinde halay çeken gençlere “örgüt propagandası” suçlaması yöneltilen iddianamede, “Bu şarkı eşliğindeki halayın sosyal medya hesaplarından paylaşılarak çok daha fazla insana ulaşmanın amaçlandığı, sonuç olarak şüphelilerin eylemleri ile örgüt mensuplarının cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterme veya övme ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yaparak atılı suçu işledikleri, yukarıda belirtilen deliller ve tüm dosya kapsamından anlaşılmakta” denildi.

İLK DURUŞMA 15 EKİM’DE

İddianamede, gençlerin “suçu kasten” işledikleri savunularak ve bu yüzden “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi. Gençlerin ilk duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Ekim’de görülecek. 

Kaynak: MA