HEDEP Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, işsizlik ve kiralardaki yüksek artışlardan büyük ölçüde etkilenen kentin sosyo-ekonomik potansiyelinin yükseltilmesine ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle 8 başlıkta soru önergesi verdi.

Hakkari'nin gerek tarihi, kültürel değerleri, gerekse bulunduğu coğrafi konumu ile sahip olduğu doğal kaynaklar bakımından büyük zenginliklere sahiptir diyen Milletvekili Öznur Bartın," Ancak ekonomik büyüme ve kalkınma eğilimi yönünden olması gereken noktada değildir"

"HAKKARİ HER AÇIDAN SON SIRALARDA"

Kentin idari ve iktisadi birçok göstergede son sıralarda yer aldığını anımsatan Bartın," Yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon işsizlik ve kiralardaki yüksek artışlardan büyük oranda etkilenmektedir"

"SINIR KAPILARI TİCARETTEN YOKSUN"

Kentte Üzümlü, Esendere, Derecik sınır kapıları bulunmasına rağmen aktif bir ticari hayatın olmadığı, yeteri kadar yatırım, destek ve teşviklerin verilmediği bilinmektedir"

Hakkâri'de Kış Hazırlıkları: Vatandaşlar Yaylalarda Süt Alıyor Hakkâri'de Kış Hazırlıkları: Vatandaşlar Yaylalarda Süt Alıyor

"İŞSİZ GENÇLERİMİZ BATIYA VEYA AVRUPAYA GİDİYOR "

Türkiye'de organize sanayi bölgesinin olmadığı tek il olan seçim bölgem Hakkari’de istihdam olanaklarının düşük olması ve işsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde olması nedeniyle özellikle gençler, çalışmak için metropol kentlere veya yurt dışına gitmek zorunda kalmaktadır.

"281 ESNAF KEPENK KAPATTI"

Esnafın ve yurttaşların can çekiştiği Hakkari’de 2022 yılında 281 esnaf işyerini kapatmak zorunda kalmış, son 9 ayda 169 işyeri kapanmış, son 5 yılda ise çoğunluğu gençlerden oluşan 11 bin 137 kişi geçim sıkıntısı ve işsizlik gibi nedenlerle kentten gitmek zorunda kalmıştır. 2018 yılında 286 bin 470 olan Hakkâri’nin nüfusu her yıl azalma göstererek 2022 yılında 275 bin 333’e gerilemiştir. Ticari potansiyeli yüksek olan ama hiçbir zaman bu potansiyelinden yararlanamayan, yıllık ortalama kişi başı fert geliri 18 bin 278 lira ile en düşük il olan Hakkâri 6’ncı Yatırım Teşvik Bölgesi’nde yer almasına rağmen kentin konumu itibariyle diğer illere nazaran bu teşvikler yeterli gelmemektedir. Hakkari’yi kalkındırmak için pozitif ayrımcılık uygulanması ve 7’nci Yatırım Teşvik Bölgesi kapsamına alınması gerekmektedir.

Bartın'ın Bakan Bolat'a sunduğu sorular;

1-Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, işsizlik ve kiralardaki yüksek artışlardan büyük ölçüde etkilenen Hakkari’ye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

2-Son 9 ayda 169 işyerinin kapandığı Hakkari’de esnafı desteklemek adına yürütülecek bir teşvik planınız var mıdır?

3-İş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın ticari hayattan kopmaması ve kentin ticaretinin sönmemesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

4-Üretimin yok denilecek kadar kısıtlı olduğu Hakkari’de, kent için büyük önem arz eden Organize Sanayi Bölgesi ne zaman kurulacaktır?

5-Hakkari’yi sosyoekonomik açıdan kalkındırmak adına bölgeyi 7’nci Yatırım Teşvik Bölgesi kapsamına almayı planlıyor musunuz?

6-Hakkâri başta olmak üzer ülke genelinde işsizlik ve yoksulluk gibi nedenlerden ötürü yaşanan göçü önlemek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

7-Hakkari’de üretimi, istihdamı arttırmak için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

8-Üzümlü, Esendere, Derecik sınır kapılarının bulunduğu Hakkari’de sınır ticareti kapasitesinin arttırılmasına ilişkin yürütülen çalışmalar nelerdir?