Fransa'nın başkenti Paris'te 28 Ağustos - 8 Eylül arasında yapılacak olan Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na geri sayım başladı. Paralimpik oyunları öncesinde yaşadığı heyecanı dile getiren dünya ve Avrupa şampiyonu milli para masa tenisçi Nesim Turan, Paris’te şampiyonluk hedeflediğini söyledi.

Thumbnail I M G 2166 860X505

“Ülkemizde, Paralimpik Oyunları’nın en başarılı spor dalıyız” diyen Nesim, “En başarılı spor dalı olmanın verdiği bir heyecan ve stres de var. Bu başarıyı devam ettirmek için çok yoğun ve yorucu bir mücadelenin içindeyiz. Bu süreçte yurt içi ve yurt dışında birçok kamp yaptık. Umarım her şey istediğimiz gibi olur ve madalyalara yine ambargo koyarız” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 05 11 At 21.54.00 2

HEDEF ALTIN MADALYA

Rio 2016 ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda bronz madalya elde eden milli sporcu,  “Kariyerimde Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonluklarım var ama bir tek paralimpik oyunları şampiyonluğu eksik. Onun verdiği bir heyecan var. Bu işin tecrübeli isimlerinden biriyim. Dışardan psikolojik destek alıp bu süreci en iyi şekilde yöneterek Paris’e gitmek istiyorum. Orada, tabii ki altın madalya kazanmak gibi bir hedefim ve hayalim var. Umarım gerçekleşir” şeklinde konuştu.

“50 YILLIK MESAFEYİ HIZLA KAPATTIK”

Türklerin masa tenisinde çok önemli bir konumda olduğunu dile getiren Nesim, “Ülke olarak 2000’lerin başında para masa tenisine başladık. Diğer ülkeler bizden 50 yıl önce başlamıştı. Ama biz o 50 yıllık mesafeyi hızla kapattık. Dünyanın en iyileri arasına adınızı yazdırmak gerçekten müthiş. İşin açıkçası, Çin ve Kore’nin hegemonyası altında olan bir spor dalında, bu başarıları elde etmek ayrı bir keyif veriyor. Düşünsenize geriden gelerek takip ettiğiniz bir alanda, dünyanın zirvesi haline geldiğiniz birçok turnuva geçiriyorsunuz. Bu çok kıymetli bir şey. Hem kendi adıma hem de ülkem adına gurur verici bir durum” diye görüş belirtti.

HOBİ AMAÇLI BAŞLADI, 18 YILDIR BIRAKMADI

Masa tenisine tesadüfen başladığını dile getiren 32 yaşındaki milli oyuncu, hobi amaçlı eline aldığı raketi, 18 yıldır hiç bırakmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

Nesim Turan 860X505

“Ağrı’da dünyaya geldim. 2006 yılında Ankara’da bedensel engellilere hizmet veren bir devlet okulu olduğunu duydum. 13-14 yaşlarımda yatılı okulda okumak üzere tek başıma Ankara’ya geldim. Aileme çok düşkün biriyim. Hem aile özlemini gidermek hem de zaman geçsin diye okula kaydımı yaptırdıktan kısa bir süre sonra masa tenisiyle tanıştım. İşin açıkçası ilk başlarda işin buralara kadar gelebileceğini tahmin bile etmezdim. Tamamen hobi amaçlı başlamıştım. Hobi amaçlı elime aldığım raketi, yaklaşık 18 yıldır hiç elimden bırakmadan buralara kadar geldim. Tamamen tesadüf oldu diyebiliriz. Bir de insanın ailesi yanında olmazsa bazı şeyleri başarması gerçekten daha zor oluyor. Anne ve babamın her türlü desteğini gördüm. Ailem her zaman yanımda oldu. Beni yetiştiren hocalarım ve takım içindeki arkadaşlarımın desteği de çok değerli.”

Gelyê Zîlan'da Keşfedilmeyi Bekleyen Tarih Gelyê Zîlan'da Keşfedilmeyi Bekleyen Tarih

ENGELLİ BİREYLERDE DAHA KIYMETLİ

Engelli olan ya da olmayan tüm bireylerin mutlaka bir spor ya da sanat dalıyla ilgilenmeleri gerektiğini ifade eden Nesim, “Küçüklükten beri spor tutkunu bir insanım. Sporun içinde hep var olan var olma gayreti içinde olan bütün spor dallarına tutkuyla yaklaşan ve bu işi layıkıyla yapmaya çalışan bir insanım. Masa tenisi, hayatımın büyük bir parçası. 18 yıldır hayatımın odak noktası ve vazgeçilmezleri arasında. Bireylerin spor ya da sanat sayesinde, hem hayata bakış açıları hem de hayata bağlanma şekilleri değişiyor. Bu durum özellikle de engelli bireylerde çok daha kıymetli bir hâl alıyor. Aile desteği görmek de çok önemli. Bu kişiler gerçekten de çok şanslı. Ben de o şanslı insanlardan biriyim. Spor yapmak isteyen kardeşlerim,  bulundukları şehirlerdeki spor il müdürlüklerine başvurabilir” diye konuştu.

Thumbnail I M G 2160 860X505

“YETER Kİ BU MÜCADELENİN İÇİNE GİRME CESARETİ GÖSTERSİNLER”

Türkiye’de engelli sporlarının daha değerli yerlere gelmesini dileyen başarılı sporcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Engelli bireylerin yapabileceği birçok spor dalı mevcut. Yeter ki bu mücadelenin içine girme cesareti göstersinler. Bizler bugün varız yarın yokuz. Dünyanın en kıymetli şeyi insanların hayatına dokunabilmek. Yaptığımız işin en güzel tarafı da bu bence. Yeri geldiğinde insanların hayatına dokunma şansını yakalıyoruz. Umarım Türkiye’deki engelli sporları, ilerleyen süreçlerde çok daha kıymetli, çok daha anlamlı yerlere gelir diye umut ediyorum.”

ÖZEL HABER- Didem ÇAM