Kara Harp Okulları Mezuniyet Töreni’nde teğmenlerin kılıç çekerek, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atması üzerine siyasette yaşanan tartışma devam ediyor. Daha önce teğmenlerle "TSK’nın geleceği için yetiştirilmiş teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez" diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan'ın bugün yaptığı "Bu kılıçları kime çekiyorsunuz" sözleri sonrasında farklı tonda açıklamalar yaptı.

AKP İktidarının Ekonomik Maliyeti: 22 Yılda Faiz Giderleri ve Borçlar Rekor Kırdı AKP İktidarının Ekonomik Maliyeti: 22 Yılda Faiz Giderleri ve Borçlar Rekor Kırdı

Habertürk yayınında konuşan Çelik şunları söyledi:

'EN BÜYÜK YANLIŞ SİLAHLI KUVVETİN KENDİ MİLLETİNE SİLAH ÇEKMESİDİR'

"Türkiye'nin egemenlik sistemine çökmek isteyen, milli dinamikler dışında istikamet vermek isteyenlerin ürettiği projelerdir darbe. En büyük yanlış silahlı kuvvetin kendi milletine silah çekmesidir. Bu konuda vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi son derece önemlidir."

Çelik, teğmenlerle ilgiyi soruşturmanın süreceği mesajını da verdi ve şunları söyledi:ü

"Bir mesele darbe midir, kalkışma mıdır, disiplinsizlik midir, kasıt mıdır, ihmal midir bunlar farklı farklı şeylerdir. Bunlar değerlendirilecektir. Farklı yemin okuma meselesinin düzenlenmesi gerektiği net bir şekilde açıktır. Sayın Özgür Özel 'Atatürk diyen çocuklara soruşturma açıyorsunuz' diyor. Bu yanlıştır. Burada disiplinsizliğe soruşturma açılıyor. 27 Nisan'da muhtıra teşebbüsünde Atatürkçü düşünceye uygun Cumhurbaşkanı diyordu. Bu askeri bürokrasinin işi değil ki? Bu tartışmayı Atatürk eksenine taşıdığınız zaman asıl mecrasından çıkarıyorsunuz. Ağır tecrübelerimiz var, gösterilen hassasiyet normal. Burada mesele, güvenlik mekanizmasının siyasi odak haline getirilmesidir. Hukuk dışı vatanseverlik olmaz."

ÇELİK NE DEMİŞTİ?

Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada teğmenlerin kılıç çekerek ettiği yemini ile ilgili şunları söylemişti:

"Gençlerin mezuniyetini vatandaşımızın paylaşması kıymetlidir. Birilerinin açıklamasına bakarak kötü tecrübelerin hatırlatılması demokratik hakkını kullanan vatandaşların eleştirileri de saygıyla karşılanmalı. Burada iki kötü niyetli konu var. Bir takım bu görüntülerden Erdoğan'a mesaj verildi, hükümete mesaj verildi şeklinde konuşulması eski vesayet anlayışının diriltilmesi meselesidir."

NE OLMUŞTU?

Kara Harp Okulu’nun 30 Ağustos günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan mezuniyet töreninin resmi kısmı sona erdikten ve devlet erkânı alandan ayrıldıktan hemen sonra, mezun olan teğmenlerin bir kısmı törenin yapıldığı çim sahanın ortasında toplandı. Teğmenler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganı attıktan sonra, Harp Okulu'ndan birincilikle mezun olan Teğmen Ebru Eroğlu önderliğinde ikinci bir and içti. Bu, Kara Harp Okulu'nda rutin olmayan, daha çok 'Subay Yemini' olarak bilinen ve tamamen gönüllü katılımla gerçekleştirilmiş bir gösteriydi. Amatör bir kamerayla çekilip sosyal medyaya servis edilen görüntüler, toplumun bazı kesimleri arasında yıllardır devam eden 'askeri vesayet' tartışmalarını tekrar gündeme taşımıştı.

Kaynak: artıGerçek