Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, iki kez cumhurbaşkanı seçilen ve yeniden adaylığına anayasal engel bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmasını istediğini söyledi.

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Demokrasi Meydanı programında ülke gündemine ve parti içindeki tüzük tartışmalarına dair açıklamalarda bulunuyor.

Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

'ERDOĞAN'I YENEBİLECEĞİMİZDEN ŞÜPHEM YOK'

CHP Lideri Özgür Özel, "Erdoğan'ın görev süresinin tam ortasında bir şey konuşacağız. Bugün Türkiye'de seçimlerin olmasının iki yolu var. Meclis 360 milletvekili ile seçimleri yenilerse Erdoğan'ın son bir kez aday olma hakkı var. Görev süresi beş yıl. Seçimleri yenileyeceğiz. Bizim kimseden korkumuz yok. Biz Erdoğan'ın aday olmasını ve onu yenerek bu sürecin tamamlanmasını Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye demokrasisi açısından sağlıklı görüyorum. 2026'nın baharında ya da gelecek yıl kasımda sandığa koyalım. Bizim Erdoğan'ı yenmemiz, yeni bir kalkınma sürecini başlatmamız lazım" dedi.

Özel, CHP'nin parlamenter sisteme dönüş hedefinin sürdüğünü kaydetti.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Özel’in yeni anayasa tartışmalarına ilişkin ise, "Toplumsal mutabakat metni, toplumsal mutabakatla olur. Türkiye'nin bir mutabakata ihtiyacı var. Türkiye'nin yüzde 70'i yönetim sisteminden memnun değil. Bugün Türkiye'de insanların ne istediğini sorun, kimse anayasa yazmaz. Ama Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Bence var. Aslında yeni bir Anayasa'yı hepimiz Erdoğan'dan daha çok istiyoruz. Ama Erdoğan, yeni bir Anayasa'nın yapılmasının koşullarının ortadan kaldırdı. Önce mevcut Anayasa'ya tam uyulması gerekir. Bu çok kolay bir laf. Ancak Erdoğan için çok zor" dedi.

AKP'nin mevcut durumunu değerlendiren Özel, "Sayın Erdoğan'ı farklı yönlere çekmeye çalışan pek çok kişi var. Ancak iktidar, tükenmişlik sendromu içinde. AKP, tarihinin en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor," diye ekledi.

Özel, ekonomik sorunlara da değinerek, "Eskiden yoksul olanlar şimdi derin bir yoksulluğun pençesinde, orta sınıf ise yoksullaşmış durumda. İnsanlar, maaşlarını kiraya verince aç kalıyorlar, karınlarını doyurunca da barınacak yer bulamıyorlar. Bu durum, öfkeye dönüşen bir hüzün yaratıyor, ancak umut ışığı da sönmüş değil. İktidar değişimi için artık günler sayılıyor," dedi.

AKP'den Özel'in Erken Seçim Çağrısına Yanıt: "Seçim Zamanında Yapılacak" AKP'den Özel'in Erken Seçim Çağrısına Yanıt: "Seçim Zamanında Yapılacak"

'DİLRUBA'YA SAHİP ÇIKIP İŞİMİZE BAKACAĞIZ'

CHP lider Özel, Dilruba'nın fuar konuşmasındaki bazı ifadelerin yanlış anlaşıldığını ve toplumda rahatsızlık yarattığını belirterek, bu durumun düzeltilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Özel, "Konuşmandaki bazı sözler yanlış yorumlandı ve birçok insanı rahatsız etti. Bu ifadelerin oy veren kitlen üzerinde de olumsuz etkisi olabilir. Zamanı geldiğinde, uygun bir dille bu durumu düzeltmen yerinde olur," ifadelerini kullandı.

Özel, Dilruba'nın konuşmalarından pişmanlık duymadığını, ancak insanları kırmak istemediğini dile getirdiğini aktardı. Bununla birlikte, önceki açıklamalarda da sorunlu ifadeler bulunduğunu belirterek, düşünce özgürlüğünün önemine vurgu yaptı ve Türkiye'nin insanların kalbini kırmaktansa, birbirine destek olduğu bir ülke olması gerektiğini "Dilruba'ya, sahip çıkıp işimize bakacağız. Teğmenlere sahip çıkıp işimize döneceğiz" sözleriyle ifade etti.

Özel, teğmenlerin yemini konusunda, "Atatürk'e gönülden bağlı olan kimse bu yeminden rahatsız olmaz. Uzun yıllar süregelen bir geleneğin son birkaç yıldır terk edilmesi büyük bir eksikliktir. Ülkeyi bölmeye çalışanlara karşı kararlılığımızı vurguluyorlar. Bu yemini samimiyetle etmeyen varsa, o kişileri sorumluluktan uzaklaştırmak gerekir" dedi.