Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM'deki grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

Özgür Özel, eski HDP milletvekili ve eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın CHP'ye katıldığını duyurarak, rozet taktı.

Fahrettin Koca'nın Görevden Alınma Nedeni Açıklandı: İşte Detaylar Fahrettin Koca'nın Görevden Alınma Nedeni Açıklandı: İşte Detaylar

ORMAN YANGINLARI ÜZERİNDEN DEDAŞ'A VE ÖZELLEŞTİRMEYE TEPKİ

"(Mardin ve Diyarbakır yangını) 15 vatandaşımızı kaybettik. Meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası'nın, Mardin Tabip Odası'nın raporu DEDAŞ'ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. DEDAŞ herhalde bu bölgenin en çok şikayet ettiği kurumdur. Çiftçilere ait trafoların haczi, elektrik kesintileri, elektrik altyapısının yenilenmemesine kadar sayısız şikayet var. En çok Şanlıurfa'da var. DEDAŞ'ın Şanlıurfa'ya ettiğini kimse etmiyor. Kavurucu sıcakta elektriksiz, dolayısıyla susuz bırakıyor. Solunum ve diyaliz hastalarının yaşamı tehlikeye atılıyor. Sürekli arızalar yaşanıyor. ev aletleri yanıyor. Tazminat başvuruları kabul edilmiyor. CHP'nin özelleştirme konusundaki sayısız raporunu ve itirazlarını dinlemediler. Elektrik artık bir insan hakkıdır. 'Bu alanı özelleştirmeyin' dedik, dinletemedik. Şimdi orman yangınına bakıyorsunuz, 15 can gitmiş, DEDAŞ'ın ihmalinden kaynaklanıyor."

"Kaçak kullanılıyor da ondan oluyor diyorlar. Kaçak kullanan varsa ona yapılacak başkadır. Meclis açılır açılmaz ilk iş orman yangınları konusunda araştırma önergesi verdik. Yangınlar tüm yönleriyle araştırılmalı."

'TASARRUF YOK, BÜTÜN HIZIYLA İSRAFA DEVAM VAR'

"22 yıllık yanlış ekonomi politikası sonucu ortaya bir enkaz çıktı. Geçtiğimiz ay sözde büyük ümitlerle tasarruf paketi açıkladılar. Açıkladıkları tasarrufun tümünü yapsalar 100 milyar TL. Yani bu yılın bütçesinin binde 9'u. Yani tasarruf tasarruf dedikleri yüzde bir değil. Ama bir yandan emekçinin memurun seervisini kaldıralım, öğretmeni atamayalım, emekliye zam vermeyelim, asgari ücrete iyileştirme yapmayalım. Ama daha bir ay geçti, temsil ve tanıtma giderlerine baktık, bir ay öncesine göre 7 kat artmış, 350 milyon TL artmış. Haberleşme ve temsil ağırlama giderleri yarım milyar. Yani 100 milyar tasarruf edecek olanlar şimdiden 2 kalemde yarım milyardan fazla israfa gitmişler."

"Yani bir ayın sonunda tasarruf yok, bütün hızıyla israfa devam var."

"6 Şubat depreminin üzerinden 16 ay geçti. Bir arpa boyu yol alınmadığını, hayatın konteyner, çadır ya da göç edilen yakınların yanında sürdüğünü ama kimsenin yüzünün gülmediğini söylemeliyim. 1 yılda 650 bin konut sözü verenler 1,5 yılda 79 bin konut yaptılar. Sözlerinin yüzde 12'sini tuttular, önemli bir kısmı köy evi. Malatya'daki ortalama yüzde 6,7. Bu sıcakta çadırda, konternerda sağlık sorunlarıyla karşı karşıyalar. 3 ayda bütün şehirlerde sadece 2500 konut teslim ettiler. Bütün ilgili odalar, muhalefet partiler bu yöntemle bu konutlar olmaz demişti. Bu ay kira yardımı da bitiyor. Uzatmayı da düşünmüyorlar. Bu konuda hem sağduyulu, meseleyi bir siyasi çekişme haline getirmeden hızla bir çözüm bekliyoruz. Gerekli öneride bulunacağız. Ne halleri varsa görsün diyorlarsa bilsinler ki deprem bölgesindeki kimse sahipsiz değildir. Deprem bölgesinde en önemli itiraz belirsizlik. Az hasarlı konutlara 'yap geç' diyorlar. Borç harç yapınca 'rezerv alan ilan edildi' diyorlar onu da alıyorlar. Orta hasarlı evlere yıkılacak dediler, gittim kapıyı pencereleri söktüm sattım harçlık yaptım, şimdi diyorlar ki oturun, evde bir şey kalmadı. Bu belirsizlik olacak iş değil. Bu iki mesele çözülmeli. Kiracılar hak sahibi sayılmadığı için yeni konutlardan yararlanamıyor."

ŞİMŞEK GÖRÜŞMESİ AÇIKLAMASI

"Dün müstakbel Ekonomi Bakanımız Yalçın Karatepe, Bakan Şimşek ile görüştü. Görüşme öncesi ve sırasındaki tutum için öncelikle sayın Şimşek'e teşekkür ederiz. Uzun sürdü. Fevkalade karşılıklı nezaket içinde geçen, doğru dilin kullanıldığı ama maalesef aynı dilin konuşulmadığı bir görüşmeydi."

"Biz o görüşmede şunu söyledik bu krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi emekçiler, emekliler, çiftçiler, fındık üzüm çay üreticisi yaratmadı. Bu krizi esnaf hiç yaratmadı. Bu krizi çok bilen anlayış yarattı."

Kaynak: Artıgerçek