GÜNDEM

Rojava'ya saldırılar Ankara'da protesto edildi: Onurlu barışı savunuyoruz

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki bombardımanları Ankara'da protesto edildi. Polis basın açıklamasını engellemek istedi, kitle HDP Ankara İl Örgütü’ne doğru yürüyüşe geçti: Onurlu barışı savunuyoruz.

Abone Ol

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İl Örgütü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İl Meclisi yöneticileri ile Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Ceylan Akça Cupolo, Celal Fırat, Ömer Faruk Hülakü, TSK’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin Kızılay Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yapmak istedi. Polis tarafından engellenen kitle ile polis arasında arbede yaşandı. Kitle engele rağmen HDP Ankara İl Örgütü’ne doğru yürüyüşe geçti.

‘ROJAVA YÖNELİK İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR’

Yürüyüş esnasında konuşan Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, iktidarın işlediği savaş suçlarından yargılanacağını belirtti. Cupolo, şunları söyledi:

“Şuanda Filistin'de bir insanlık suçu işleniyor. Bu bütün dünya kamuoyunun gözü önünde oluyor. Demokratik kamuoyunda tepkiler yüksek sesle dile getiriliyor. Ancak aynı insanlık suçu Rojava’da işleniyor. Ne yazık ki hiçbir tepki gösterilmiyor. Türkiye’nin Rojava’ya yönelik yaptıkları ile İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptıklarının hiçbir farkı yoktur. Mecliste Filistin için haykıranlar konu Rojava olunca seslerini çıkarmıyor. Muhalefette bu insanlık suçunun ortağı oluyor.”

‘ONURLU BARIŞI SAVUNUYORUZ’

Her daim barış mücadelesini vereceklerini altını çizen Cupolo, şöyle devam etti:

“Savaşa bütçe var emekliye yok, savaşa bütçe var çocuklara yok, kreşlerden para topluyorlar. İşte bunlar o büyük savaş sanayisini besleyen savaş lordları. Damadı savaş sanayisinde olan biri barışı mı savunacak bize. Elbette ki savunamayacaktı. Biz savunacağız. Herkes için en onurlu barışı biz savunacağız.”

‘HAKAN FİDAN’IN EMRİYLE BOMBALANIYOR’

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü de, “Yasakların nedenin gerçeklerin ortaya çıkmasının önüne geçmektir. Bugün orada, savaş bakanı Hakan Fidan’ın emri ile sivil halk bombalanıyor, yaşam alanları bombalanıyor” dedi.

‘DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ’

HDP Ankara İl Örgütü’ne geçen kitle burada bir basın toplantısı düzenledi. Engellemeye tepki gösteren HDP Ankara İl Örgütü Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, şöyle konuştu:

“Bir haftayı aşkındır Kobanê’de Rojava’da yapılan saldırıları kınamak için bir araya gelmek istedik fakat yine Ankara polisinin yapmadığı işkence kalmadı. Demokratik eylem etkinlik yapma herkesin anayasal haktır. Biz bu hakkımız kullanmak istiyoruz. Bunu her noktada kullanmak istiyoruz. Ancak hepinizin tanık olduğu gibi bize apar topar valilik eylemi yasakladı kararı getirdiler. Bizim seyahat hakkımız alındı, demokratik olarak sokakta yürüme hakkımız elimizden alındı ve adım adım yüzlerce polisin etrafında biz yürümeye çalıştık. HDP Ankara İl Binası önü şu anda da abluka altında. Yüzlerce polis yüzlerce araba var. Demokratik siyaset hakkımız tekrar elimizden alınmıştır.”

‘ROJAVA HALKLARININ İRADESİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Burada bir kez daha söz alan Ceylan Akça Cupolo, “Rojava’da işlenen savaş suçları yalnızca iktidarın suçu değildir. Bu aynı zamanda ana muhalefetin suçudur. Ana muhalefet bir kere bile Rojava’nın adını ağzına almıyor. Helalleşmeden söz ediyorlar. Önce Rojava ile helalleşin, biz Rojava halklarının onurlu iradesini savunmaya devam edeceğiz” dedi. (MA)