Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurduğu ve ABD'nin özellikle ekonomik alandaki hegemonyası ile mücadeleye odaklanıp dolarsızlaşma (dedolarizasyon) çabası yürüten BRICS'e resmen üyelik başvurusunda bulunduğu iddiası Moskova tarafından doğrulandı. BRICS dönem başkanı Rusya'da Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Ankara'nın başvurusunu teyit etti.

AKP İktidarının Ekonomik Maliyeti: 22 Yılda Faiz Giderleri ve Borçlar Rekor Kırdı AKP İktidarının Ekonomik Maliyeti: 22 Yılda Faiz Giderleri ve Borçlar Rekor Kırdı

Sputnik'in aktardığına göre 9. Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere verdiği demeçte Türkiye'nin tam üyelik için başvurduğunu belirten Uşakov, Ankara'nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi. Uşakov, "Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Değerlendireceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e katılmak için üyelik başvurusu yaptığını yazmıştı. Kısa süre önce Azerbaycan da, Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Bakü'de görüşmelerinin ardından BRICS'e resmen üyelik başvurusu yapmıştı.

Uşakov, dünkü açıklamasında da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rus tarafının Tataristan Cumhuriyeti'nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi'ne katılma davetini kabul ettiğini belirtmişti. Rus basınına demeç veren Uşakov, "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" demişti. Dönem başkanı Rusya'nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da yapılacak.

BRICS NEDİR?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor. Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve Güney Afrika'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te BRICS’e katıldı. BRICS, Suudi Arabistan'a üyelik davetine ise henüz resmen yanıt alamadı.

MALEZYA, TAYLAND VE AZERBAYCAN SIRADA

BRICS'in yeni genişleme dalgasının, 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvede görüşülmesi bekleniyor. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Malezya, Tayland ve Türkiye'nin yakın müttefiki Azerbaycan'ın BRICS'e katılmak isteyen diğer ülkeler arasında olduğunu söylemişti. (Kaynak)